– Jeg har tørket fliret av Eia

I en kronikk i Dagbladet fredag går Harald Eia til kraftig angrep på Kjetil Rolness, som blir beskyldt for å være en «mann som stjeler, slurver og dekker det til med eleganse».

Storbynatt, Harald Eia, Kjetil Rolness

Harald Eia har ikke noe til overs for jobben Kjetil Rolness gjør som spaltist i Dagbladets Magasinet. Rolness har de samme følelsene for Eia som komiker.

Foto: NRK/Scanpix / NRk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bakgrunnen er Rolness’ spalte i Magasinet forrige lørdag, der forfatteren skrev om det han mente var en humorkrise i NRK, og trakk frem både «Storbynatt» og «Radioresepsjonen» som eksempler på dette.

«Storbynatt»-redaksjonen har ikke ønsket å svare på kritikken som har kommet på programmet og dets innhold de siste ukene, men i dag velger Harald Eia å ta bladet fra munnen i en to sider lang kronikk i Dagbladet.

– Stjeler og slurver

– Når jeg nå velger å svare ham, handler det ikke så mye om kritikken i seg selv, men om en voksende irritasjon over de stadig skamløse metodene til en mann som helt og holdent har sluttet å lage noe selv, og i stedet bruker tiden som på å kritisere de som faktisk lager noe, skriver Eia.

Les også: – De er ikke morsomme nok

Han anklager blant annet Rolness for tidligere å ha stjålet poeng fra et «Hjernevask»-manus som ble sendt til ham for vurdering, og i stedet fremstilt det som sine egne ideer, han skriver at spaltisten bygger en karriere på å være nedlatende mot folk som faktisk får til noe, og hevder at Rolness i en av sine spalter blant annet henger ut lett identifiserbare butikkansatte.

Hevngjerrig surpomp

– Jeg fikk litt bakoversveis da jeg leste dette, sier Kjetil Rolness til NRK.no.

Han kommenterer at Eia sier til Dagbladet at han «håper Rolness tar det sporty, og at det blir en artig debatt», når han selv ikke synes det ser ut som om komikeren selv tar kritikken med veldig godt humør.

– Det er en historie å fortelle barnebarna, at jeg var den som tørket fliret av Harald Eia. Kanskje er det en ny Eia vi ser med dette: en hevngjerrig surpomp, foreslår Rolness muntert.

Les også: Ikke mer av «Storbynatt»

Han forteller at han ikke klarer å ta angrepet fra komikeren og naboen i Ullevål hageby alvorlig.

– Eia kaster vel strengt tatt stein i glasshus når han anklager meg for å gjøre narr av andre. Selv om mange andre har kritisert dem før meg, går Eias kritikk veldig mye på meg personlig. De har vel kanskje gått lei og bestemt seg for å slå tilbake med alle midler, og så ble jeg den utvalgte, sier Rolness.

Unngår kritikken

Han bemerker at spalten forrige lørdag var satirisk, og ikke analytisk skrevet, men at den også innehold konkret kritikk.

– Ved å kritisere meg, tar de vekk fokus fra programmet. Jeg skjønner jo at de synes det er surt, men de er tydeligvis ikke interessert i å diskutere kritikken mot «Storbynatt», avslutter forfatteren.

Harald Eia ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor NRK.no.

Les også: Suksess etter Storbynatt

Les også: Rockestjerner for en kveld

Forventet bråk

Også sosiolog og skribent Anders Hompland har i dag en kronikk på trykk i samme avis, med kritikk av Harald Eia. Tidligere har forelegger Anders Heger og Klassekampens kulturredaktør Sarah Sørheim også sagt sin mening om programmet.

Les også: – Det er alltid et voldsomt press

Siste stemme ut i debatten er Dagbladets Marie Simonsen, som til fagbladet Journalisten i dag uttaler at «Storbynatt» er forutsigbart, og at hun heller ville blitt parodiert av «et mer anerkjent program».

Da NRK.no traff Harald Eia og Bård Tufte Johansen like før premieren på «Storbynatt» i oktober, uttalte komikerne at de forventet at det ble bråk i forbindelse med programmet .

Hva synes du om «Storbynatt»? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Hør minikonsert

  Med Charlotte Dos Santos. Det norske stjerneskuddet har gitt anmeldere og fans hakeslepp med sin jazz-soul-pop. Den nyeste låten, «Helio» handler om å hele seg selv, før du kan elske noen andre, forteller hun til Kulturstripa.

  Charlotte Dos Santos
 • En kompis sa han kunne synge

  Artisten Hkeem forteller om mamma som forbilde, om sukssen, og da han fant ut at kan kunne synge. Hør ham dypdykke i sin nyeste singel, «Para», i Kulturstripa.

  Hkeem - VG-lista Topp20 Rådhusplassen 2018
 • Hasse Hope: Trives best inne nå

  – Jeg trives i eget selskap, og tenkte jeg ville jeg gjøre det beste ut av dette. Det forteller komiker og programleder Hasse Hope (til venstre) om dagen han ble satt i karantene og kom på ideen til humor-podkasten «Karantene». Selv om hans egen karantenetid er over nå, føles det tryggest inne, men han sykler ute om natten for å trene kondisen, forteller han til Kulturstripa.

  Erik Solbakken Hasse Hope

Flere kulturnyheter