NRK Meny
Normal

Oslolosen er tilbake

Han er hissig, og noen vil kalle ham upresis. Selv kaller han seg ekspert. I kveld dukker Oslolosen opp på skjermen igjen for å lære folk om hvordan skisporten artet seg før i tiden. NRK.no har fått en eksklusiv prat med Harald Eias selvgode karakter.

Video Oslolosen er tilbake

Oslolosen er tilbake med egen VM-quiz. I dette klippet demonstrerer han det var vanlig å reagere på utropet 'løype' før i tiden. Klikk på bildet for å se video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
bård tufte johansen og oslolosen (hopp)

Bård Tufte Johansen er quizmaster i Oslolosens VM-quiz. (I bakgrunnen demonstrerer Oslolosen hoppteknikk for unge, lovende hoppere.)

Foto: NRK
oslolosen skimuseet

Oslolosen er også en gammel flørt - og lar ikke anledningen gå fra seg når han møter direktør Karin Berg under VM-quiz'ens besøk på Skimuseet.

Foto: NRK
oslolosen skismøring

Også skismøring er et område Oslolosen hevder å ha god peiling på. Her sjekker han egne smøreprestasjoner.

Foto: NRK

Oslolosens VM-quiz er en kunnskapsbasert konkurranse i anledning VM på ski.

Quiz’en vil gå under VM-kveld, som går daglig på NRK1 fra klokken 19.30 gjennom hele mesterskapet, og Bård Tufte Johansen er quizmaster, mens Kjell Aronsen – selveste Oslolosen (Harald Eia) – er eksperten som greier ut om alt fra smøring og utstyr til hoppstiler og langrennsteknikker.

Her ser du VM-kveld direkte!

Bakgrunn som stilhopper

– Det var to typer hoppere før. Stilhopperne og krafthopperne, sier Oslolosen til NRK.no.

– Stilhopperne, var stilige med hatt og stokk og sigarett med munnstykke og gjerne også en vittig kommentar på lur, som de avsa mens de løftet på hatten, i løpet av svevet. De hoppet bare en to-tre meter.

– Krafthopperne, derimot, som Per Styggen Bergerud, hoppet langt, men så ut som kråker!

Selv var Oslolosen stilhopper, forteller han, og han gikk også langrenn.

– Alle måtte gå på ski den gangen. Før i tida var det ingen innvandrere, bare tatere. Og gikk man ikke på ski, var man tater – sånn plukka man ut dem, sier han.

– De som ikke gikk på ski fikk seg rapp over nakken med staven.

Se det beste fra «Ut i vår hage» i NETT-TV her.

Rabalder, slåssing og drap

Hva er den viktigste utviklingen innen skisporten, som du ser det?

– Det er ikke lenger lov til å bruke tjuvtriks! Det er ikke lenger lov med knuff og albuer i ansiktet. Folk kan ikke lenger kaste seg over utlendingene og kaste dem i bakken under konkurranser. Det er heller ikke lenger lov med sentralstimulerende stoffer. Sporten har blitt mer firkantet og kjedelig.

– Det er vel negativt?

– Nei, det er positivt, sier Oslolosen til NRK.no.

– Det var jo et helvete med skiløp før, må du skjønne. Med rabalder, slåssing og drap!

Les også: Harald Eia får Fritt Ord-pris

Ingen tro på årets VM

Oslolosen mener likevel at noen ting var bedre før, og har ingen tro på at årets VM kommer til å kunne måle seg med de som fant sted i Oslo for riktig lenge siden.

– Hvis du tenker på VM i 1939 og 1948 og sånn, så er svaret nei, dette VM kommer på ingen måte til å kunne måle seg med dem.

– Du mener 1930 og 1966?

– Nei, jeg mener 1939 og 1948!

– Men det blir urettferdig å sammenlikne, for alt kommer jo så sørgelig til kort i forhold til hvordan det var da… Dette VM kommer ikke til å nå de skikkelig gamle VM’ene til ankelhasene engang.

Les også: Han er Norges morsomste

Holder seg varm med spekk og talg

Innspillingene til Oslolosens VM-quiz fant naturligvis sted i og rundt Holmenkollen, og Oslolosen er som vanlig ikledd olaskjorte, hvilket unektelig ser fryktelig kaldt ut.

Men ingen grunn til bekymring - Oslolosen holder varmen;

– Folk bruker ikke lenger talgkjertlene til det de er der for! I dag tetter talgkjertlene seg til fordi folk har for mye klær på - og så får de kviser. Bruker man mindre klær og skifter sjeldnere får man bra med spekk og talg på kroppen så man holder varmen, forklarer han og legger til:

– Du vet det at folk skiftet ikke klær før i tiden, bare når de skulle fotograferes.

Les også: - "Bøtteknotten" fikk ballen opp i nesa

Kveldens oppgave

I kveld lurer Tufte Johansen rett og slett på hvordan man gikk på ski før i tiden. Oslolosen «vet» så klart svaret, men gjør du?

Følg med på Oslolosens VM-quiz på NRK1 – og send svaret ditt til 1987 med kodeord LOS og mellomrom før alternativ a, b eller c.

Vi legger også ut klipp med spørsmålet her på NRK.no.

Riktig svar presenteres dagen etter spørsmålet, samtidig som ubrukte Oslolosen-klipp publiseres her på NRK.no.

Se splitter nytt Oslolosen-klipp ved å klikke på bildet øverst i saken.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK