NRK Meny
Normal

Oslolosen er tilbake

Han er hissig, og noen vil kalle ham upresis. Selv kaller han seg ekspert. I kveld dukker Oslolosen opp på skjermen igjen for å lære folk om hvordan skisporten artet seg før i tiden. NRK.no har fått en eksklusiv prat med Harald Eias selvgode karakter.

Video Oslolosen er tilbake

Oslolosen er tilbake med egen VM-quiz. I dette klippet demonstrerer han det var vanlig å reagere på utropet 'løype' før i tiden. Klikk på bildet for å se video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
bård tufte johansen og oslolosen (hopp)

Bård Tufte Johansen er quizmaster i Oslolosens VM-quiz. (I bakgrunnen demonstrerer Oslolosen hoppteknikk for unge, lovende hoppere.)

Foto: NRK
oslolosen skimuseet

Oslolosen er også en gammel flørt - og lar ikke anledningen gå fra seg når han møter direktør Karin Berg under VM-quiz'ens besøk på Skimuseet.

Foto: NRK
oslolosen skismøring

Også skismøring er et område Oslolosen hevder å ha god peiling på. Her sjekker han egne smøreprestasjoner.

Foto: NRK

Oslolosens VM-quiz er en kunnskapsbasert konkurranse i anledning VM på ski.

Quiz’en vil gå under VM-kveld, som går daglig på NRK1 fra klokken 19.30 gjennom hele mesterskapet, og Bård Tufte Johansen er quizmaster, mens Kjell Aronsen – selveste Oslolosen (Harald Eia) – er eksperten som greier ut om alt fra smøring og utstyr til hoppstiler og langrennsteknikker.

Her ser du VM-kveld direkte!

Bakgrunn som stilhopper

– Det var to typer hoppere før. Stilhopperne og krafthopperne, sier Oslolosen til NRK.no.

– Stilhopperne, var stilige med hatt og stokk og sigarett med munnstykke og gjerne også en vittig kommentar på lur, som de avsa mens de løftet på hatten, i løpet av svevet. De hoppet bare en to-tre meter.

– Krafthopperne, derimot, som Per Styggen Bergerud, hoppet langt, men så ut som kråker!

Selv var Oslolosen stilhopper, forteller han, og han gikk også langrenn.

– Alle måtte gå på ski den gangen. Før i tida var det ingen innvandrere, bare tatere. Og gikk man ikke på ski, var man tater – sånn plukka man ut dem, sier han.

– De som ikke gikk på ski fikk seg rapp over nakken med staven.

Se det beste fra «Ut i vår hage» i NETT-TV her.

Rabalder, slåssing og drap

Hva er den viktigste utviklingen innen skisporten, som du ser det?

– Det er ikke lenger lov til å bruke tjuvtriks! Det er ikke lenger lov med knuff og albuer i ansiktet. Folk kan ikke lenger kaste seg over utlendingene og kaste dem i bakken under konkurranser. Det er heller ikke lenger lov med sentralstimulerende stoffer. Sporten har blitt mer firkantet og kjedelig.

– Det er vel negativt?

– Nei, det er positivt, sier Oslolosen til NRK.no.

– Det var jo et helvete med skiløp før, må du skjønne. Med rabalder, slåssing og drap!

Les også: Harald Eia får Fritt Ord-pris

Ingen tro på årets VM

Oslolosen mener likevel at noen ting var bedre før, og har ingen tro på at årets VM kommer til å kunne måle seg med de som fant sted i Oslo for riktig lenge siden.

– Hvis du tenker på VM i 1939 og 1948 og sånn, så er svaret nei, dette VM kommer på ingen måte til å kunne måle seg med dem.

– Du mener 1930 og 1966?

– Nei, jeg mener 1939 og 1948!

– Men det blir urettferdig å sammenlikne, for alt kommer jo så sørgelig til kort i forhold til hvordan det var da… Dette VM kommer ikke til å nå de skikkelig gamle VM’ene til ankelhasene engang.

Les også: Han er Norges morsomste

Holder seg varm med spekk og talg

Innspillingene til Oslolosens VM-quiz fant naturligvis sted i og rundt Holmenkollen, og Oslolosen er som vanlig ikledd olaskjorte, hvilket unektelig ser fryktelig kaldt ut.

Men ingen grunn til bekymring - Oslolosen holder varmen;

– Folk bruker ikke lenger talgkjertlene til det de er der for! I dag tetter talgkjertlene seg til fordi folk har for mye klær på - og så får de kviser. Bruker man mindre klær og skifter sjeldnere får man bra med spekk og talg på kroppen så man holder varmen, forklarer han og legger til:

– Du vet det at folk skiftet ikke klær før i tiden, bare når de skulle fotograferes.

Les også: - "Bøtteknotten" fikk ballen opp i nesa

Kveldens oppgave

I kveld lurer Tufte Johansen rett og slett på hvordan man gikk på ski før i tiden. Oslolosen «vet» så klart svaret, men gjør du?

Følg med på Oslolosens VM-quiz på NRK1 – og send svaret ditt til 1987 med kodeord LOS og mellomrom før alternativ a, b eller c.

Vi legger også ut klipp med spørsmålet her på NRK.no.

Riktig svar presenteres dagen etter spørsmålet, samtidig som ubrukte Oslolosen-klipp publiseres her på NRK.no.

Se splitter nytt Oslolosen-klipp ved å klikke på bildet øverst i saken.

Flere kulturnyheter