NRK Meny
Normal

Vårt vanskeligste ord

”Jeg er dessverre ikke interessert i satellitter”. Dette er trolig den vanskeligste setningen i Norge i dag.

Nynorsk.
Foto: NRK.

Fem ganger i året må hver enkelt av oss ta i bruk bokmålsordboka og nynorsordboka på nettet. Til sammen ble det gjort 20 millioner søk i ordbøkene i 2007, men over en tredel av disse søkene ga ingen treff.

Hva søker vi etter?

Lars Nygaard har på oppdrag fra Universitet i Oslo, som lager bokmåls –og nynorskordboka på nett, sett på hva det er vi egentlig søker etter.

Det er tre årsaker til at man ikke får treff når man søker i de elektroniske ordbøkene, feilstaving, du søker om noe som ikke ordboka kan svare på, eller at ordboka ikke inneholder ordet.

Dessverre topper

- Vårt vanskeligste ord er dessverre! Tett etterfulgt av interesse, som det har dukket opp over 50 ulike stavemåter på. Mange sliter også med satellitt, faktisk er det dobbelt så mange som skriver dette ordet feil enn riktig.

Nygaard er ikke overrasket over at det er disse ordene vi sliter med, de har doble konsonanter og da blir det straks litt vanskeligere for oss å få dem riktig på papiret.

Chili finnes ikke

Noen av ordene vi søker på eksisterer faktisk ikke i ordboka, uansett om vi skriver dem aldri så riktig.

- Eksempler på slike ord er chili og audition. Ord som er vanlige i dagligtalen, men som enda ikke har kommet seg inn i den elektroniske ordboka.

Nygaard regner med at flere av ordene vi søker på vil komme inn i boka på nettet, som tross alt har ubegrenset antall sider, så snart som mulig.

Inspirert av Google

Ordboka på nett har noen svakheter, mener Nygaard. En av disse er at du ikke får et forslag om riktig stavemåte hvis du staver feil. Dette gjør at du i stedet får null treff på ordet dessverre, hvis du skulle være så uheldig å stave det feil.

Jeg ser for meg at det kan komme et forslag ved hvert søk som er feil, litt i samme stil som Google har i dag.

Skriver du for eksempel desvere får du opp en melding der det står: ”Mente du egentlig dessverre?"

Norgesglasset NRK P1