NRK Meny
Normal

Varsler endringer i NRK Nyheter

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord vil gjøre NRK bedre i stand til å møte publikums nye medievaner. Derfor kommer det en ny oppdateringslinje i NRK.

Eksteriør av NRK nyhetsbygget

ENDRINGER I NYHETSHUSET: Ledelsen i NRK Nyheter ønsker å opprette en egen oppdateringslinje.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Alexandra Beverfjord

MER EFFEKTIV ORGANISASJON: Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord øker innsatsen på nett og mobil.

Foto: Marte Garmann

– Vi må forholde oss til verden slik den er. Nyhetsoppdatering via mobilen er det som nå vokser raskest. NRK må styrkes på mobil, nett og breaking news for å være publikums førstevalg på nyheter, sier nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.

NRK Nyheters ledelse ønsker å opprette en egen oppdateringslinje. Ansatte i NRKs nyhetsdivisjon ble i dag varslet om omorganiseringen på et allmøte klokken 10.00.

Her understreket Beverfjord at NRK Nyheter må stå på to ben for å lykkes fremover, både oppdatering og dybde.

Dagens organisering av nyhetsdivisjonen er ikke godt nok tilpasset den nye medievirkeligheten, sier nyhetsdirektøren. På dagens allmøte henviste hun til at TV-seeingen har falt ni prosent bare i år, og at det særlig er de yngre som forflytter seg til digitale plattformer.

– Publikum flytter seg raskt. Vi har en sterk posisjon på radio og TV, men vi må øke innsatsen på nett og mobil. Det er der folk oppsøker nyheter. Nyhetsformidling ligger i kjernen av NRKs allmennkringkasteroppdrag. For å oppfylle dette oppdraget, må vi gjøre endringer som sørger at vi enda bedre treffer publikum der de er, sier hun.

Tydelige rapporteringslinjer

Ledelsen mener en egen oppdateringslinje vil styrke NRKs evne til å være først ute med levende bilder og gi publikum løpende oppdateringer ved store hendelser.

– Vi må ha en mer effektiv organisasjon med tydeligere rapporteringslinjer, som kan levere enda bedre både på hendelesnyheter og egenjournalistikk, sier hun.

Samtidig som NRK nyheter vil styrke den digitale nyhetsleveransen, er målet å beholde den sterke posisjonen morgen og kveld på TV og Radio. Dybdejournalistikken er viktig for NRK, og Dagsrevyen, magasinprogrammer og Dagsnytt vil fortsatt være høyt prioriterte sendinger.

Endringene i organiseringen av nyhetsdivisjonen betyr ikke at det skal bli færre ansatte, men enkelte kan få nye arbeidsoppgaver. Både ansatte og fagforeningene er involvert i prosessen. Beslutning om ny organisering skal tas innen nyttår.

Klubben reagerer

Richard Aune, leder i NRKJ, sier NRK selvfølgelig må ha en organisasjon som er tilpasset dagens mediebilde, og at de ansatte er med på å gjøre nødvendige endringer. Men Aune mener prosessen har startet i feil ende.

– Her virker det som man har en konklusjon før man har satt i gang.
Det kan hende en oppdateringslinje er det eneste riktige, det vet ikke jeg. Men konklusjonen om at det er den rette løsningen, bør komme etter at prosessen er ferdig, og ikke før.

Nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, er helt sikker på at det er behov for en egen linje for å håndtere nyhetsoppdraget døgnet rundt i NRK Nyheter.

– Det er ikke et kontroversielt forslag for en nyhetsorganisasjon i 2016. Hvor stor den skal være, hvordan den skal organiseres og hvem som skal jobbe der, skal prosjektgruppa nå utrede.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag