Hopp til innhold

Vant med feriebilde fra Afrika

Newtons astronomiske fotokonkurranse er over. Gratulerer til Espen Mills, du har vunnet førstepremien som er er stjernekikkerten Galileoskopet og Himmelkalenderen 2009.

Den magellanske sky

VINNERBILDET: Denne flotte stjernehimmelen ser du bare på den sørlige halvkulen. Fotografen var i Tanzania da han knipset den Magellanske sky. Planten i forgrunnen lyste han opp med lommelykten sin.

Foto: Espen Mills

Det er vi i Newton og Jan-Erik Ovaldsen fra Astronomiåret 2009 som har kåret vinnerbildene.

Juryen sier dette om vinnerbildet: Den blåaktige tåkedotten oppe på midten av bildet er Store magellanske sky, en liten nabogalakse til Melkeveien, ca.170 000 lysår unna jorda. Dette bildet er nok en langtidseksponering, siden fotografen har fått med galaksen og mange svake stjerner. Bildet viser også et stadig økende problem for både vanlige stjernetittere og profesjonelle astronomer, nemlig lysforurensing fra byer og tettsteder. Forgrunnen med plante og fjell gjør bildet enda mer spennende.

Andrepremien, boka "Himmelen sett fra jorda", går til Atle Grebstad Eliassen. Han har sendt inn bildet nedenfor av Karlsvogna med Polarstjerna i midten.

Himmelbilde

Atle Grebstad Eliassen får 2. premien med dette spesielle bildet av Karlsvogna med Polarstjerna i midten. Bildet er tatt med kamera på stativ og med eksponeringstid på 1,5 time.

Foto: Atle Grebstad Eliassen

Juryen sier: Bildet er en langtidseksponering på 1,5 timer, der stjernene danner lysspor rundt himmelens nordpol. Hadde man kunnet eksponert i 24 timer, ville man fått komplette sirkler, ettersom jorda roterer en gang på et døgn. Nær den nordlige himmelpolen ligger stjernen Polaris (eller Nordstjernen). Den sees på dette bildet som et kort og sterkt lysspor nær midten av sirklene. Stjernesporene har også ulik farge, noe som selvsagt skyldes at stjernene selv har forskjellig farge.

Hovedpremiene er gitt av Astronomiåret 2009

Solveig Hareide

Solveig er enig med Jan-Erik Ovaldsen i Astronomiåret 2009 om at bildet av de Magellanske skyer er vinnerbildet.

Foto: NRK

Takk for alle de flotte bildene som dere har sendt inn til vår astronomiske fotokonkurranse. Solveig deler ut tre trøstepremier som får en Newton T-skjorte i posten ganske snart.

Maja Stålevik

Martha Tilrum

Ylva Maria Olsson


Her kan du se de innsendte bildene pånytt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor