Hopp til innhold

Vampyrene kommer!

- Vampyrene inntar nå på nytt den allmenne populærkulturen, og denne gangen ligner de deg og meg, sier litteraturforsker ved Växjö universitet, Anna Höglund.

HBO-serien True Blood
Foto: HBO

Hun har forsket på vampyren i fiksjonen i ti år, og observerer en klar oppsving i interessen for vampyren.

22.oktober kommer HBO-serien ”True Blood” på Canal+. Der har amerikanske vampyrer fått et syntetisk blod de kan livnære seg på, og bor dermed blant menneskene som vanlige borgere. Dog ikke uten problemer! Den 24. oktober kommer filmen basert på John Ajvide Lindqvists populære roman ” La den rette komme inn” på norske kinoer. Der flytter vampyrjenta Eli inn i en svensk forstad, og blir en god venn for mobbeofferet Oscar.

Dagens vampyrer er gjerne det Höglund kaller humanvampyren:

- De ligner til forveksling på oss, og bor i nabolaget. Humanvampyren lengter etter å tilhøre menneskene og finne kjærligheten. Men klarer de ikke å tøyle blodtørsten, blir de monstervampyrer. Og de er farlige.

Sultekunstnere

Count Orlock

Vampyren Count Orlock fra filmen Nosferatu (1922).

Foto: Wikipedia

Den klassiske vampyren som vi kjenner fra 1800-talls litteraturen var mer monsterlignende, og symboliserte gjerne undertrykte, tabubelagte seksuelle begjær. Nåtidsvampyren er derimot et speilbilde på kontrollsamfunnet, mener Höglund:

- I vårt samfunn er ikke sex lenger et tabu, men manglende selvkontroll er det. Vi dyrker god mat og vin, men også den slanke, vellykkede kroppen. For å lykkes i et slikt samfunn, må man utvise sterk selvkontroll. Akkurat som humanvampyren må beherske blodtørsten sin for å leve blant menneskene, sier hun.

Danker ut Harry Potter

Stephanie Meyers’ Twilight-serie er et annet eksempel på vampyrens popularitet. Twilight-kvartetten om romansen mellom den 17 år gamle Bella Swan og den kjekke vampyren Edward er så populær blant unge jenter at den danker ut Harry Potter fra bestselgerlistene. Også i denne serien tematiseres selvdisiplin:

- Blodet til Bella er ekstra tiltrekkende på Edward. Når han er nær henne, blir sansene hans helt gal. Men om han skal kunne være kjæreste med henne, må han beherske seg selv. Det handler om selvkontroll, mener Emilie Anine Moe-Hanssen og Line Aasland, som er blodfans av serien.

Også moteverdenen lar seg inspirere av vampyren. Se bilder fra utstillingen ”Gothic Dark Glamour” på New York Institute of Fashion.

Hør Bare Egils låt om vampyrens situasjon.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP