USA etterforsker hackingen av Sony

USA kaller hackingen av filmselskapet Sony en nasjonal sikkerhetstrussel og starter etterforskning.

USAs president Barack Obama.

TRUSSEL: USA og President Barack Obama mener at hackerne som slo til mot Sony Pictures er en fare for landet.

Foto: Mel Evans / Ap

Angrepet mot Sony Pictures omtales som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel. Det er for tidlig å fastslå at det er Nord-Korea som står bak angrepet, opplyser talspersonen Josh Earnest i Det hvite hus under en presseorientering torsdag.

Mulig hevn for komedie

Tidligere torsdag skrev imidlertid flere medier at amerikanske etterforskere har fastslått at Nord-Korea sto bak datainnbruddet mot Sonys filmstudio. USAs gransking konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sa en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Sony Pictures besluttet å avlyse den planlagte premieren på actionkomedien «The Interview» som følge av at en rekke store kinobedrifter dropper å vise filmen etter terrortrusler fra hackere.

Kødder med Kim

Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, handler om en talkshow-vert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un. (©NTB)

Kulturstrøm

 • Unge Beirut: - Har hatt hevnfølelse

  – Men tenkte jeg vinner ingenting på det, sier Elias Tchaba, kjent som artisten Unge Beirut, til NTB. Debutalbumet hans «Hevnen er søt, men jeg tilgir deg» er nominert til Spellemannsprisen i urbankategorien. Men nå er Elias Tchaba blant de mange rapperne som sørger over Said Bassam Chataya, som ble knivstukket og drept i Bergen. Han rappet under navnet Araber1. Ifølge Tchaba, var han opptatt av å fremme inntrykket mange har av unge arabere som kommer til Norge, gjennom musikken sin, forteller han til Dagbladet.

  Unge Beirut
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema
 • Kan forandre selve skrivingen

  Lydbokforlaget tror det vil komme bøker som er skrevet spesielt for lydbokformatet, slik forfattere gjør i Sverige, skriver Klassekampen. Mens salget av trykte bøker går ned, vokser strømmetjenestene i det norske bokmarkedet. Ann-Kristin Vasseljen forlagssjef i Lydbokforlaget som også eier strømmetjenesten Fabel, sier til avisen at hun tror flere litterære tekster blir mer episodebaserte. Forfatter Tom Egeland mener fortellingen gir stemning, mens man mister betydningen av noen typografiske virkemidler. (NTB)

 • Kulturhistoriske perler

  10 kulturlandskap i Møre og Romsdal er foreslått i eit nytt nasjonalt register over kulturhistoriske landskap. Mellom anna er Edøyfjorden, Hustadvika, Øvre Sunndal, Geiranger og Flåværleia på lista.Tysdag er det eit seminar i Molde der ein saman med riksantikvaren skal drøfte dei aktuelle landskapa i Møre og Romsdal.

  Frå Geiranger med cruiseskip og ferje på fjorden
  Foto: Sissel Brunstad