Hopp til innhold

Ukulelen mer populær enn orkester­instrumenter

Flere klassiske instrumenter er utrydningstrua. Det er gammelt nytt. Men at en liten firestrenger kan ha en finger med i spillet – det er nytt.

Klimpreinstrument

ENKEL: Ukulelen stemmes normalt i G, C, E og A og du får kjøpt et brukbart instrument til 500-600 kroner.

Foto: Nunnicha Supagrit / Colourbox

En ny undersøkelse i Storbritannia som er gjort for Royal Philharmonic Orchestra viser at ukulelen er det instrumentet som vokser mest i popularitet blant de yngste. Det er The Guardian som skriver om dette.

Rapporten viser, ikke uventa, at de fleste unge vil lære å spille gitar, piano, keyboard, trommer eller bass.

Nest i rekka kommer overraskelsen: Ukulelen.

Sjefen i Royal Philharmonic Orchestra, James Williams, er bekymra for framtida til de mer kompliserte instrumentene som stadig færre unge vil lære å spille.

Norske tilstander

Hva med Norge? Foregår det et ukulele-bakholdsangrep her og? Ødelegger den enda mer for de rødlista klassiske instrumentene; fagotten, harpa, kontrabassen og oboen?

– Det er mange flere som vil lære å spille ukulele nå.

Det sier musikkpedagog Stine Lindseth, som er utdannet gitarist fra Norges Musikkhøyskole og driver Ukulele.no.

– En sang som tar flere måneder å lære på gitar, kan du lære deg på en helg med ukulele.

Stine Lindseth

ENKELT: Stine Lindseth er utdanna elgitarist og jobber mye med å lære barn og lærere å spille ukulele.

Foto: Mona Lindseth

Lindseth forteller at ukulelen er stadig mer populær i skoleverket. Hun underviser 4. klassinger i Kulturskolen og voksne på Musikkskolen, som igjen skal bli ukulele-lærere.

– Ukulelen er jo genial. Det er et lekent og superenkelt instrument.

Hun mener at grunnen til at så mange vil lære seg strenginstrumentet nå er fordi det er så tilgjengelig; lett å få tak i og mer brukt i band.

– Ukulelen er veldig synlig på YouTube, det er mange som covrer låter med ukulele. For ikke å snakke om opplæringsvideoer, sier Lindseth.

Gøy: Se Metallicas «Master of Puppets» på ukulele.

Trendy

Musiker Marcus Roos, som også holder kurs og selger ukuleler, har spilt ukulele i over 20 år.

– Ukulelen har gått fra å være helt ukjent og like lite populært som en trompet, til å bli supertrendy, sier Marcus Roos til NRK.

Han mener det lille strengeinstrumentet nærmer seg gitarens status (spesielt på fest).

– Jeg er ikke sikker på om ukulelen er like sexy, men det er definitivt det nye typiske singer-songwriter-instrumentet, sier Roos med overbevisning.

Klimpre-instrumentet fra Hawaii surfer på en bølge av popularitet som har vart i flere år, og seiler forbi de utryddelstrua instrumentene, selv om klassisk musikk-Norge jobber iherdig med å få flere unge til å spille på dem.

No way!

James Williams i Royal Philharmonic Orchestra i England gjør det klart overfor The Guardian at de ikke kommer til å arrangere Beethoven for et 70 personers ukuleleorkester for å holde tritt med de unge.

Festspillglimt - Ukulele Orchestra of Great Britain

DET HAR VÆRT GJORT: «The Ukulele Orchestra of Great Britain» spiller både klassisk og rock over hele verden, her fra Festpillene i Bergen. (De har FAKTISK spilt Beethoven.)

Foto: Thomas Sørensen/NRK

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK