NRK Meny
Normal

Ukrainsk filmskaper dømt til 20 års fengsel i Russland

I fjor ble den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov arrestert av russiske myndigheter på Krim-halvøya og siktet for terror. Tirsdag ble han dømt til 20 års fengsel.

Oleg Sentsov

DØMT: Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov ble tirsdag dømt til 20 års fengsel for terror i en russisk militærdomstol.

Foto: SERGEI VENYAVSKY / Afp

I mai 2014 ble den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov pågrepet i byen Simferopol på Krim-halvøya, anklaget for å ha deltatt i terrorplanlegging.

Tirsdag ble 39-åringen dømt til 20 års fengsel i militærdomstolen i byen Rostov-on-Don i Nord-Kaukasus. Det skriver The Telegraph.

Sentsov stod tiltalt sammen med den ukrainske aktivisten Alexander Koltsjenko, og begge har hele tiden hevdet sin uskyld. Kolchenko ble dømt til ti års fengsel.

Oleg Sentsov

JUSTISMORD: Flere internasjonale stemmer har kalt rettssaken mot Oleg Sentsov et justismord. Da dommen ble lest opp tirsdag valgte han å vise seierstegnet.

Foto: Ap

Da dommen mot dem ble lest opp, valgte de å vise seierstegn og synge den ukrainske nasjonalsangen.

Aktoratet ønsket opprinnelig 23 år for Sentsov og 12 år for Koltsjenko.

Handlingene de to skal ha blitt dømt for skal ha inkludert en plan for å sprenge en Lenin-statue av Lenin i byen Simferopol og for å sette fyr på kontorene til prorussiske partier. Blant annet United Russia, som er Vladimir Putins regjerende parti i Russland.

Fordømt saken

Amnesty International har i lang tid fordømt Russlands behandling av saken, som flere har hevdet inneholdt en rekke uregelmessigheter. Sentsov og Koltsjenko skal blant annet ha blitt utsatt for tortur sammen med flere påtalevitner.

Et av disse påtalevitnene, Gennady Afanasajev, nektet å stå fast ved sitt originale vitnesbyrd som anklaget de siktede, fordi det skal ha blitt presset frem under tvang.

– Dette er et justismord. Begge ukrainerne ble tatt som gisler i Ukraina, fraktet til Russland og ble påtvunget russisk statsborgerskap mot sin vilje, sier John Kirby ved USAs utenriksdepartement.

– Russiske domstoler kan ikke dømme handlinger som har skjedd utenfor deres internasjonalt anerkjente territorium. EU anser saken som et brudd på folkeretten, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Ukrainas president Petro Porosjenko kritiserte også dommen tirsdag.

– Hold ut, Oleg. En vakker dag vil de som står bak denne rettssaken, selv sitte bak lås og slå, skrev presidenten på Twitter.

Mer enn 1000 medlemmer av det europeiske filmakademiet, inkludert Wim Wenders, Mike Leigh og Ken Loach, signerte i august et åpent brev til Putin der de ba om Sentsovs løslatelse.

Kritisk stemme

Oleg Sentsov vokste opp på Krim-halvøya og har vært en av kritikerne til Russlands annektering av området. Han har også støttet Maidan-opptøyene.

Flere har kalt tiltalen mot Sentsov for justismord og kun en politisk motivert påtale på grunn av hans proukrainske holdning.

Sentsov jobbet som filmregissør og er mest kjent for filmen «Gàmer», som debuterte på filmfestivalen i Berlin i 2012.

Innspillingen av hans neste film, «Rhino», skulle opprinnelig ha startet i fjor sommer men ble satt på vent på grunn av Sentsovs arbeid med Maidan-bevegelsen.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.