Hopp til innhold

- Bjelland må rydde opp

Christians Bjelland er styreleder for Nasjonalmuseet for kunst, men også en betydelig samler av samtidskunst. Dette er problematisk, mener museumsorganisasjon.

Christian Bjelland, styreleder for Nasjonalmuseet
Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / SCANPIX

- Når man driver både privat og i styresammenheng, er det veldig lett å blande disse rollene. Christian Bjelland har selv ansvar for å rydde opp, sier Karin Hellandsjø, sjef på Henie-Onstad kunstsenter.

- Bare at det settes spørsmålstegn er problematisk. Det burde man unngå, sier Hellandsjø, som i sin tid jobbet ved Museet for samtidskunst med Bjelland som styreleder.

- Man kan skape problemer for institusjonen, for en selv og også for kunstnerne. Kunstnerne kan lett få en lojalitetskonflikt. Styrelederen kommer altså privat til kunstneren. Og så kommer museets komité til den samme kunstneren. Hva gjør man?

- Dette syns jeg man burde la være. Man påtar seg forskjellige roller i samfunnslivet, og da er det ting man burde la være i perioder, sier Hellandsjø med adresse til Bjelland.

Bør varsle innkjøpskomiteen

Mens de ansatte ved Nasjonalmuseet må varsle museets innkjøpskomite hvis de ønsker å kjøpe et kunstverk, varsler ikke styreleder Bjelland noen.

- Når jeg ønsker å kjøpe et kunstverk, varsler jeg galleri eller kunstner om at hvis Nasjonalmuseet ønsker å kjøpe så skal de til enhver tid ha forrang, sier Bjelland til Detektor.

- Hvorfor kan du ikke varsle innkjøpskomiteen?

- Nei, der er det jo slik at styret ved Nasjonalmuseet ikke er involvert i og ikke kjenner til, de overveiningene og vurderingene som gjøres i innkjøpskomiteen.

- Det vil bli helt feil for meg å gjøre oppmerksom på eller gi innspill til innkjøpskomiteen, svarer Christian Bjelland.

ICOM kritisk

Museumsorganisasjonen ICOM (International Council of Museums) har et etisk rgelverk der det i paragraf 8.16 står: Museumsmedarbeidere skal ikke konkurrere med sin institusjon verken om anskaffelse av gjenstander eller gjennom annen samlingsvirksomhet.

- I tilfellet Christian Bjelland betyr denne paragrafen at styrelederen i Norges viktigste kunstmuseum ikke burde samle på kunst, sier Leif Pareli som er styreleder i Norsk ICOM.

I følge Pareli ønsker Norsk ICOM å komme i dialog med Bjelland og Nasjonalmuseet om hvordan de takler Bjellands dobbeltrolle. Christian Bjelland er positiv til dette

- Jeg syns det er veldig greit hvis en museumsinstitusjon som ICOM tar kontakt med museet i den grad de har spørsmål eller kritiske merknader til hvordan vi organiserer vårt arbeid, sier Christian Bjelland.

  Hør flere Detektor-sendinger her

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters