Hopp til innhold

NRK markerer 2. verdenskrig

I år er det 75 år siden invasjonen av Norge og 70 år siden Nazi-Tyskland kapitulerte. Temaet vil prege NRKs sendeskjema på TV og radio i ukene fremover. Dessuten tilbys i stort monn artikler på nrk.no og dokumentarer på NRK TV på nett og mobil. Følg også med på Twitter.

Frank Aarebrot 2

Ser du på NRK2 9. april, får du alt om krigen på 200 minutter, fortalt av professor Frank Aarebrot.

Foto: NRK

NRK satser bredt på alle kanaler for å gi oppmerksomhet rundt denne dramatiske delen av verdenshistorien. Allerede 8. mars startet NRK1 markeringen med den norske dokumentarserien «Alliert og alene», mens den franske dokumentaren «Eva Brauns store kjærlighet» ble sendt 25. mars.

I april og mai vil NRK1 i hovedsak fortelle historien om krigen i Norge, mens NRK2 vil tegne et bredere bilde av krigen internasjonalt. Okkupasjon og frigjøring blir også tema i radiokanalene NRK P1, P1+ og P2.

HERMAN GÖRING - HITLERS MEST BETRODDE MANN 2. VERDENSKRIG - TEMA

Hitlers mest betrodde mann var Hermann Göring. Han er tema i en av dokumentarene vi får se på NRK2 i forbindelse med markeringen av 2. verdenskrig

Foto: -ukjent fotograf- / Albatross World Sales

Les artikler og se programmer når du vil

Dekningen på nrk.no har allerede pågått en stund, og flere artikler vil komme.

Les mer

I likhet med NRK1 startet NRK TV sin markering 8. mars. Her kan publikum fordype seg i et rikt utvalg programmer om 2. verdenskrig – fra krigen i Norge til slaget om Stalingrad. På NRK TV får publikum enkel tilgang til alle programmer om temaet som vises på NRK1 og NRK2, samt utvalgte programmer fra NRKs rikholdige arkiv.

Se her

Også på Twitter

Fra kontoen «@nrk_9april_1940» vil det sendes ut autentiske nyhetsmeldinger fra NRKs nyhetssendinger i dagene 7. – 10. april 1940.

Krigen bryter ut i Norge

Dokumentaren «Invasjonen av Norge – Blüchers siste reise» er et bidrag fra NRK Nyheter som vises på NRK1 på 75-årsdagen for krigens utbrudd i Norge, 9. april. Da den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden, ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. Hendelsen ble avgjørende for at kong Haakon og regjeringen kom seg unna. Dokumentaren byr på intervjuer fra arkivene med norske og tyske veteraner fra kampene ved Oscarsborg. Det blir også lagt frem opplysninger fra nyere forskning om moralen til de norske styrkene. Det var stor uro blant soldatene som lå og ventet på de fremmede krigsskipene i morgentimene 9. april.

Blücher og Oscarsborg er også tema for en reportasje fra 1990 som sendes på NRK2 samme kveld, med tittelen «Tilbake til Oscarsborg». 50 år etter at Blücher ble senket i Drøbaksundet, inviterte Dagsrevyens Olav Gran-Olsson tyske og norske veteraner tilbake på Oscarsborg. Det ble et sterkt og vennskapelig møte mellom gamle fiender.

Den frittalende professoren Frank Aarebrot setter farge på NRK2 9. april. Han inviterer oss med til Det Akademiske Kvarter i Bergen der han holder en forrykende forelesning på direkten, arrangert av Studentersamfunnet og NRK. Temaene han tar opp i «Krig på 200 minutter» er: Hvem tar våpen i hånd når den offentlige voldsmakt ikke finnes? Hvem bestemmer hvem som er forræder? Hva er grensen mellom politikk og krig? Er demokratisering en garanti mot krig? Var det en tabbe av Tyskland å forby radioen? Og ikke minst: Hvilke ord falt da Adolf Hitler ble analysert av Frank Aarebrots bestemor?

Les mer

NRK P1+ kan vi høre «9. april 1940. Dette er norsk rikskringkasting», en tre timers radiodramatisering av invasjonen av Norge. Programmet ble laget i 1990.

9. april presenterer EkkoNRK P2 den spesielle historien om tidligere NS-justisminster Sverre Riisnes (1897 – 1988) fra Vik i Sogn. Riisnes var mannen som nazifiserte rettsapparatet, var pådriveren for å kvitte seg med de norske jødene og var den ideologiske lederen i Germanske SS Norge. Han var selv ved østfronten og ville tvinge tusenvis av norske ungdommer til å kjempe på tysk side. Han deltok selv under avrettinger på Akershus festning med sin egen pistol.

NRK P2s musikkprogram Spillerom vil tilby mye musikkstoff relatert til krigen, og kanalen starter 9. april med et besøk av musikkhistorikeren Elef Nesheim som snakker om musikklivet i Norge under 2. verdenskrig.

Helter og hverdager

Milorg 2. VERDENSKRIG - TEMA

Erling Lorentzen, en av medlemmene i Milorg. Her fotografert under krigen.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum / Norges Hjemmefrontmuseum

12. april starter NRK1 den tredelte serien serien «Milorg» som er produsert av Forsvarets mediesenter. Serien omtaler fremveksten av motstandsbevegelsen MILORG, fra den spede begynnelse ved den tyske okkupasjonen i 1940, til seiersrusen ved frigjøringen i 1945. Den tar for seg forholdene hjemme i Norge under alle okkupasjonsårene, slik de utvalgte veteranene som selv var svært så delaktige i motstandskampen, forteller om. Blant dem er Erling Lorentzen, Ragnar Ulstein og Finn Ramsøy.

21. april tar NRK1 for seg hverdagslivet i Norge under okkupasjonen i den egenproduserte serien «Okkupert hverdag» i fire deler. Da Norge kapitulerte for overmakten i 1940, var det bare i Finnmark det var krig. Resten av Norge opplevde okkupasjonen som en tid med knapphet på det meste, med store forskjeller på by og land, med sensur og begrensninger på aktivitet, med usikkerhet og frykt. Noen grupper kom økonomisk godt ut av krigen; mange bønder og fiskere som kunne levere varer, var gjeldfri da freden kom. Eksilregjeringen i London oppfordret nordmenn til å holde hjulene i gang.

Endelig fred

I Norge Rundts utvidete sending 8. mai på NRK1 skal det dreie seg om den gladeste dagen i nasjonens historie. Vi møter Astrid Nøklebye Heiberg, Toralv Maurstad, Henny Moan og Inger Lise Skarstein, fire av dem som husker frigjøringsdagen godt. Det blir historier om de som ventet, de som jublet, de som kom hjem og de som aldri glemmer den store gleden over endelig å ha fått fred.

Norge Rundt 8. mai 2015 2. VERDENSKRIG - TEMA

8. mai i Norge Rundt forteller Toralv Maurstad hvordan han opplevde frigjøringsdagen.

Foto: Tim Wassmo / Tim Wassmo/NRK

8. mai tegner NRK P2s Spillerom et bilde av fiolinisten Arvid Fladmoe. Han hadde konsert på Rjukan dagen før fergen på Tinnsjøen ble senket - Fladmoe var ombord og overlevde. Fiolinisten var født 8. mai 1915, og ville altså ha fylt 100 år i år.

At Norge ble et fritt land i 1945, blir behørig markert i løpet av 17. mai-sendingen på NRK P1/P1+. Endelig kunne Norge feire nasjonaldagen igjen som et fritt folk. I bygd og by strømmet folk ut i gatene for å hylle symboler som kongefamilie, flagg og nasjonale sanger. Samtidig lå krigstraumene som en tykk skodde over landet. De som overlevde fangeleirene, var også med å feire dagen. Norgesglassets Pål Plassen leder oss gjennom fortellingen om en helt spesiell nasjonaldag i rødt, hvitt og blått.

Andre sendinger på NRKs TV- og radiokanaler:

NRK1

Kvinner i krig, 8. og 15. april
En norsk dokumentar i to deler om kvinners arbeid og aktive innsats under krigen. Hvem var de, og hvilke oppgaver utførte de? Hvilke motiver hadde de for å involvere seg i krigen, tross fare for eget liv? De aller fleste har tatt med seg sine historier i graven. De forble tause, de ønsket ikke - eller fikk ikke mulighet til - å fortelle sine historier.

KVINNER I KRIG 2. VERDENSKRIG - TEMA

Hvem var de, og hvilke oppgaver utførte kvinnene under krigen?

Foto: -ukjent fotograf- / Hjemmefrontmuseet, Oslo

Elivas reise, 29. april
En norsk dokumentar om Eliva Antona Henriksen som reiser 70 år tilbake i tid, til den høsten da Finnmark og Nord-Troms ble rasert og nedbrent av tyskerne. Familien ble tvangsevakuert fra den trygge hjembygda, uten å vite hvor de skulle. Moren var høygravid og faren ble alvorlig syk, og klarte nesten ikke å bevege seg. Niåringen Eliva måtte skaffe alt som trengtes til familien, passe på sin fire år yngre bror og gå på skole annenhver dag. Vi møtte Eliva for første gang temakvelden Høsten de mistet alt (NRK2 - 31. okt. 2014). Denne dokumentaren er en redigert versjon på 49 minutter.

Høsten de mistet alt

Eliva Henriksen (t.v.) fra Skardalen i Troms var 9 år da hun ble tvangsevakuert. Her sammen med NRKs Helga Bones som har laget dokumentaren 'Elivas reise'.

Foto: Helga Bones / Helga Bones/NRK

NRK2

Det begynte i Polen, 6. og 7. april
En tysk-polsk dokumentar i to deler om den tyske invasjonen av Polen 1. september 1939. Hitlers mål var å ødelegge nabolandets militære styrker, men også å sette det polske folk ut av stand til å brødfø seg selv. Verden hadde ikke sett en mer brutal krigføring, og invasjonen skulle også komme til å markere starten på andre verdenskrig. Roman Polanski og Andrzej Wajda opplevde angrepene som barn og forteller om sine opplevelser. (Originaltittel: Poland 1939 - The Invasion)

Tilintetgjørelsen, fra 14. april
Den franske dokumentarserien i åtte deler er en opprivende historie om nazistenes forsøk på å utrydde alle jødene i verden. Adolf Hitler kommer til makten i Tyskland i januar 1933, og jødeforfølgelsen blir straks satt i gang. Regler og påbud blir innført for å ekskludere jøder fra samfunnet. De blir nektet jobb i staten og i militærvesenet, og er uønsket i utdanningssystemet. (Originaltittel: Annihilation)

Les mer

Annihilation, Tilintetgjørelsen, jødeutryddelse, barn, jøder

Jødiske barn led også i tiden før 2. verdenskrig, i trettitallets Tyskland.

Foto: KEYSTONE-FRANCE

Herman Göring – Hitlers mest betrodde mann, 27. april
En tysk dokumentar som stiller følgende spørsmål: Hvordan kunne den høyt dekorerte jagerpiloten Hermann Göring bli Hitlers hensynsløse høyre hånd? Og hvilken rolle spilte han for Hitlers sterke fremgang? En samling nyoppdagede filmruller gir oss et unikt innblikk i Görings private liv. Vi får et annerledes bilde av den mektigste mannen bak Hitler, og hvordan han nøt å være diktatorens viktigste fortrolige og å motta massenes beundring. (Originaltittel: Göring's Secret - The story of Hitler's Marshall)

Det skandinaviske gullet, 29. April
En dansk dokumentar om gullreservene i Norge og Danmark som ble smuglet ut av landet før tyskerne kom.

Heinrich Himmler – massemorder og familiefar, 1. mai
En israelsk dokumentar om SS-lederen Heinrich Himmler, arkitekten bak nazistenes nådeløse plan om å utrydde jødene. I livet måtte man opptre anstendig, modig og godhjertet, hevdet han. Hvordan kunne han se på seg selv som et forbilde og en helt, mens han for resten av verden var en massemorder? Private brev, bilder og dagbøker funnet i Himmlers hus, gir oss et unikt - og til tider ubehagelig - innblikk i livet og sinnet til en av de mektigste mennene i "Det tredje riket". (Originaltittel: The Decent One)

HEINRICH HIMMLER - MASSEMORDER OG FAMILIEFAR 2. VERDENSKRIG - TEMA

Massemorderen Heinrich Himmler se på seg selv som et forbilde og en helt. I en israelsk dokumentar får vi et unikt innblikk i livet og sinnet til denne mektige mannen.

Foto: ZED / ZED

Senere i vår planlegger NRK2 å sende serien "Skandinavia i Hitlers jerngrep", en nordisk samproduksjon i fem deler som fletter Sveriges, Danmarks og Norges historier sammen. En enestående samling av arkivstoff fra de tre landene setter Skandinavias krigshistorie inn i et større perspektiv.

NRK P2

Krysseren Blücher av Alf R. Jacobsen, fra 1. april
I påsken leser Nils Ole Oftebro fra Alf R. Jacobsens bok om det som skjedde da Blücher seilte inn Drøbaksundet 9. april 1940. Vi får høre hvordan hundrevis av tyske liv gikk tapt da Blücher gikk ned.

Som et apropos til opplesningsserien sender programserien «Museum» i påsken, fra 2. april, en serie i seks deler, kalt "Blücher fra arkivet". Innholdet er hentet fra utvalgte programmer i NRKs rikholdige radioarkiv, der vi møter en rekke norske tidsvitner som selv var med på Oscarsborg. Vi møter også Erik Bye, Yngvar Ustvedt og Per Bøhn, som alle har laget minneverdige programmer om Oscarsborg og Blücher. «Museum» kan også by på sjeldne opptak av overlevende tyske sjøfolk fra Blücher, som ble intervjuet av Radio Bremen i 1967 samt utdrag fra et flott hørebilde med regi Nils Nordberg fra 1985 som handler om den tyske sjøforklaringen i Berlin.

I begynnelsen av mai vil programserien Ekko undersøke hvorfor Nasjonal Samling fikk så stor oppslutning i Hedmark. Elverum er et eksempel på hvor aggressiv «skogsbygdfascime» gjorde seg gjeldende. I fjellbygda Tolga fikk «bondefascismen» med dyrking av odelsbonden og tradisjonelle verdier uvanlig stor oppslutning, mens i nabokommunen Os fikk Nasjonal Samling nesten ikke oppslutning. Hva var årsaken til at disse bygdene hadde så ulike tilnærming til nazismen? Ekko spør hvor rettferdig landssvikoppgjøret var.

I løpet av våren vil Spillerom ta for seg situasjonen i NRK under krigen hva angår musikk. Vi får også høre om en musikkonkurranse som "Gutta på skauen" arrangerte i 1944.

I tillegg blir det gjensyn med:

NRK2

5. april: Sigerherren Winston Churchill
Fransk dokumentar om Winston Churchill, selve symbolet på forsvaret av den frie verden i kampen mot Hitler. (Originaltittel: Churchill, a Giant of the Century)

10. april: 24 timer vi aldri glemmer: 9. april
En dansk dokumentar om den mørkeste dagen i Danmarks historie. Kl. 4 om morgenen den 9. april 1940 overstiger de tyske troppene grensen og beveger seg inn i Jylland.

Fra 10. april: Apokalypse: Verden i krig
En fransk dokumentarserie i seks deler, basert på unikt og restaurert arkivmateriale. (Originaltittel: Apocalypse – The Second World War)

Apokalypse: Verden i krig 2. VERDENSKRIG - TEMA

Det blir gjensyn med dokumentarserien 'Apokalypse: Verden i krig'.

Foto: France Televison Distribution / France Televison Distribution

19. april: Møtet med dødsleirene
En britisk dokumentar som forteller om de første britiske fotografene som var med inn i de tyske konsentrasjonsleirene i april 1945. (Originaltittel: Night Will Fall)

1. mai: Frontsøstrene
En norsk dokumentar der «Frontsøstrene» forteller sine historier for første gang. I landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig var Norge det eneste landet i Europa som dømte norske sykepleiere fra Røde Kors, som hadde pleiet soldater i Hitlers tjeneste.

2. mai: Slottsvakten 1945
En film om maidagene i 1945 da en Milorg-tropp fikk i oppdrag å bevokte Slottet. Veteranene forteller den spennende historien, og barnebarna deres spiller de rekonstruerte scenene i Øystein Hallres film.

NRK2 planlegger også gjensyn med den britiske dokumentarserien i tre deler, Hitler – vondskapens karisma, som ser på lederegenskapene til Adolf Hitler. Hvordan fikk han millioner av tilhengere i Tyskland? (Originaltittel: The Dark Charisma of Adolf Hitler: Leading Millions into the Abyss)

Med forbehold om eventuelle endringer.

NRK Strategi, kommunikajonsavdelingen

Marienlyst, 27. mars 2015