Hopp til innhold

Twitrer seg gjennom 2. verdenskrig

En 24 år gammel historiker skal bruke seks år på å tvitre seg gjennom alle de store hendelsene under andre verdenskrig – i sanntid.

Tweets fra andre verdenskrig

Multimedielenker i tvitringene bidrar til følelsen av å være en del av historien, mener Collinson.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Alwyn Collinson er en nyutdannet historiker ved Oxford University i England og står bak en av de mest innholdsrike kontoene på nettstedet Twitter.

Under navnet @RealTimeWWII har 24-åringen tvitret rundt 40 tweets om dagen og gjenfortalt ulike aspekter ved de dramatiske hendelsene under andre verdenskrig.

Det var nok ikke helt tilfeldig at han begynte sitt omfattende prosjekt 31. august, dagen for den tyske invasjonen av Polen i 1939.

Ettersom tvitringene foregår i sanntid, vil det ta Collinson nøyaktig seks år å tvitre seg til slutten av krigen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tweets fra andre verdenskrig

Norge er også nevnt i Collinsons historiske tweets

Foto: Skjermdump fra Twitter

Levende minner fra fortiden

I dag har Collinson kommet til dagen tyskerne truer med å gjøre Norge og Sverige til «en slagmark», dersom vi tillater at Storbritannia og Frankrike får krysse våre landegrenser for å gi bistand til Finland.

– Jeg bruker øyenvitneskildringer, autentiske bilder og videoklipp for å gi leserne følelsen av at disse tvitringene kommer direkte fra 1939, sa Collinson i et intervju med BBC tidligere i høst.

– Jeg håper jeg kan bruke Twitter til å bringe historien til liv. Jeg vil hjelpe folk til å forstå fortiden slik menneskene i samtiden opplevde det, uten etterpåklokskapen vi nå har, sier Collinson.

Oversatt til flere språk

Collinson har vakt stor oppsikt blant de engelskspråklige mediene og har stilt opp på intervjuer for BBC, The Telegraph og The Star.

I begynnelsen av november hadde han «kun» 70 000 følgere. I skrivende stund har dette antallet har steget til over 190 000 følgere.

Dugnadsarbeid fra hans mange fans på Twitter, har resultert i at Collinsons tvitringer nå blir oversatt til russisk, portugisisk, spansk, skriver BBC.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.