Hopp til innhold

Twitrer seg gjennom 2. verdenskrig

En 24 år gammel historiker skal bruke seks år på å tvitre seg gjennom alle de store hendelsene under andre verdenskrig – i sanntid.

Tweets fra andre verdenskrig

Multimedielenker i tvitringene bidrar til følelsen av å være en del av historien, mener Collinson.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Alwyn Collinson er en nyutdannet historiker ved Oxford University i England og står bak en av de mest innholdsrike kontoene på nettstedet Twitter.

Under navnet @RealTimeWWII har 24-åringen tvitret rundt 40 tweets om dagen og gjenfortalt ulike aspekter ved de dramatiske hendelsene under andre verdenskrig.

Det var nok ikke helt tilfeldig at han begynte sitt omfattende prosjekt 31. august, dagen for den tyske invasjonen av Polen i 1939.

Ettersom tvitringene foregår i sanntid, vil det ta Collinson nøyaktig seks år å tvitre seg til slutten av krigen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tweets fra andre verdenskrig

Norge er også nevnt i Collinsons historiske tweets

Foto: Skjermdump fra Twitter

Levende minner fra fortiden

I dag har Collinson kommet til dagen tyskerne truer med å gjøre Norge og Sverige til «en slagmark», dersom vi tillater at Storbritannia og Frankrike får krysse våre landegrenser for å gi bistand til Finland.

– Jeg bruker øyenvitneskildringer, autentiske bilder og videoklipp for å gi leserne følelsen av at disse tvitringene kommer direkte fra 1939, sa Collinson i et intervju med BBC tidligere i høst.

– Jeg håper jeg kan bruke Twitter til å bringe historien til liv. Jeg vil hjelpe folk til å forstå fortiden slik menneskene i samtiden opplevde det, uten etterpåklokskapen vi nå har, sier Collinson.

Oversatt til flere språk

Collinson har vakt stor oppsikt blant de engelskspråklige mediene og har stilt opp på intervjuer for BBC, The Telegraph og The Star.

I begynnelsen av november hadde han «kun» 70 000 følgere. I skrivende stund har dette antallet har steget til over 190 000 følgere.

Dugnadsarbeid fra hans mange fans på Twitter, har resultert i at Collinsons tvitringer nå blir oversatt til russisk, portugisisk, spansk, skriver BBC.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober