Twitrer seg gjennom 2. verdenskrig

En 24 år gammel historiker skal bruke seks år på å tvitre seg gjennom alle de store hendelsene under andre verdenskrig – i sanntid.

Tweets fra andre verdenskrig

Multimedielenker i tvitringene bidrar til følelsen av å være en del av historien, mener Collinson.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Alwyn Collinson er en nyutdannet historiker ved Oxford University i England og står bak en av de mest innholdsrike kontoene på nettstedet Twitter.

Under navnet @RealTimeWWII har 24-åringen tvitret rundt 40 tweets om dagen og gjenfortalt ulike aspekter ved de dramatiske hendelsene under andre verdenskrig.

Det var nok ikke helt tilfeldig at han begynte sitt omfattende prosjekt 31. august, dagen for den tyske invasjonen av Polen i 1939.

Ettersom tvitringene foregår i sanntid, vil det ta Collinson nøyaktig seks år å tvitre seg til slutten av krigen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tweets fra andre verdenskrig

Norge er også nevnt i Collinsons historiske tweets

Foto: Skjermdump fra Twitter

Levende minner fra fortiden

I dag har Collinson kommet til dagen tyskerne truer med å gjøre Norge og Sverige til «en slagmark», dersom vi tillater at Storbritannia og Frankrike får krysse våre landegrenser for å gi bistand til Finland.

– Jeg bruker øyenvitneskildringer, autentiske bilder og videoklipp for å gi leserne følelsen av at disse tvitringene kommer direkte fra 1939, sa Collinson i et intervju med BBC tidligere i høst.

– Jeg håper jeg kan bruke Twitter til å bringe historien til liv. Jeg vil hjelpe folk til å forstå fortiden slik menneskene i samtiden opplevde det, uten etterpåklokskapen vi nå har, sier Collinson.

Oversatt til flere språk

Collinson har vakt stor oppsikt blant de engelskspråklige mediene og har stilt opp på intervjuer for BBC, The Telegraph og The Star.

I begynnelsen av november hadde han «kun» 70 000 følgere. I skrivende stund har dette antallet har steget til over 190 000 følgere.

Dugnadsarbeid fra hans mange fans på Twitter, har resultert i at Collinsons tvitringer nå blir oversatt til russisk, portugisisk, spansk, skriver BBC.

Kulturstrøm

 • Københavns moteuke krever bærekraft

  Copenhagen Fashion Week åpnet med å fram en treårsplan for bærekraft som får bransjen til å kalle byen for den nye motehovedstaden. Målet om at alle deltakere må tilfredsstille tøffe bærekraftsmål vekker oppmerksomhet, skriver Business of Fashion.

 • Satsing på norsk teaterstykke

  Jo Strømgren og Kate Pendrys teaterstykke «Sammenbruddet» får internasjonal interesse. 30 representanter fra ulike scenehus kommer til Norge for å se urpremieren på Operaen. Besøket er støttet av Danse- og teatersentrum, Utenriksdepartementet og en rekke norske ambassader. (NTB)

  Vilde Viktoria Madsen (foran) og Kate Pendry i Sammenbruddet på Operaen
  Foto: Jubal Battisti / NTB
 • Nytt svensk elg-TV

  SVTs nye sending om elg på vandring vil vare fra 15. april til 3. mai. «Den stora älgvandringen» i fjor hadde tre millioner seere. De nye opptakene skjer i Nord-Sverige der elg har svømt over Ångermanälven i uminnelige tider. Det er planer om å utvide sendingen til å vise flere dyr- og fuglearter. Flere land, blant annet Norge, har vist interesse for å kjøpe årets sending. (NTB)

  Elg som trekker i «Den stora älgvandringen» på SVT i 2019. I Kullberg i Nord-Sverige.
  Foto: SVT / NTB