Twitrer seg gjennom 2. verdenskrig

En 24 år gammel historiker skal bruke seks år på å tvitre seg gjennom alle de store hendelsene under andre verdenskrig – i sanntid.

Tweets fra andre verdenskrig

Multimedielenker i tvitringene bidrar til følelsen av å være en del av historien, mener Collinson.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Alwyn Collinson er en nyutdannet historiker ved Oxford University i England og står bak en av de mest innholdsrike kontoene på nettstedet Twitter.

Under navnet @RealTimeWWII har 24-åringen tvitret rundt 40 tweets om dagen og gjenfortalt ulike aspekter ved de dramatiske hendelsene under andre verdenskrig.

Det var nok ikke helt tilfeldig at han begynte sitt omfattende prosjekt 31. august, dagen for den tyske invasjonen av Polen i 1939.

Ettersom tvitringene foregår i sanntid, vil det ta Collinson nøyaktig seks år å tvitre seg til slutten av krigen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tweets fra andre verdenskrig

Norge er også nevnt i Collinsons historiske tweets

Foto: Skjermdump fra Twitter

Levende minner fra fortiden

I dag har Collinson kommet til dagen tyskerne truer med å gjøre Norge og Sverige til «en slagmark», dersom vi tillater at Storbritannia og Frankrike får krysse våre landegrenser for å gi bistand til Finland.

– Jeg bruker øyenvitneskildringer, autentiske bilder og videoklipp for å gi leserne følelsen av at disse tvitringene kommer direkte fra 1939, sa Collinson i et intervju med BBC tidligere i høst.

– Jeg håper jeg kan bruke Twitter til å bringe historien til liv. Jeg vil hjelpe folk til å forstå fortiden slik menneskene i samtiden opplevde det, uten etterpåklokskapen vi nå har, sier Collinson.

Oversatt til flere språk

Collinson har vakt stor oppsikt blant de engelskspråklige mediene og har stilt opp på intervjuer for BBC, The Telegraph og The Star.

I begynnelsen av november hadde han «kun» 70 000 følgere. I skrivende stund har dette antallet har steget til over 190 000 følgere.

Dugnadsarbeid fra hans mange fans på Twitter, har resultert i at Collinsons tvitringer nå blir oversatt til russisk, portugisisk, spansk, skriver BBC.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.