Nazistenes festbilder fra Norge

Hitlers rikskommissær Josef Terboven og hans soldater festet og hadde en storartet tid i det okkuperte Norge. Onsdag ble festbildene auksjonert bort i England.

De unike svart/hvitt-bildene er tatt under en av nazistlederen Josef Terbovens mange reiser til Nord-Norge og Finland i sommeren 1942.

Bildene viser blant annet Hitlers soldater som koser seg på en solfylt blomstereng, holder teselskaper i Namsos og ikke minst drikker og fester på en bar i Norge.

På et av bildene ser man Josef Terboven og generaloberst Eduard Dietl smile og le mens de leker en drikkelek.

«Terboven drakk utrolig meget, og tvang alle omkring til å holde følge. Dette var hans yndlingsbeskjeftigelse», skrev etterretningssjef Walter Schellenberg etter et møte med nazilederen.

Det er en meget ubehagelig tanke når man vet at nazistene satte i gang med massearrestasjoner av norske jøder, kun måneder etter at de «idylliske» bildene ble tatt.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Nazistene slapper av i sola

Nazistene slapper av og koser seg under sola i en norsk blomstereng.

Foto: Bournemouth News and Picture Service

– Propagandabilder

Fotografiene som hittil har vært i privat eie, skal auksjoneres bort på onsdag, skriver The Daily Mail.

– Det er ikke kjent hvem som har stått bak kamera, men fotografiene var ment for å brukes i tysk propaganda, skriver den britiske avisen.

Albumet med 375 bilder fordelt på 62 sider, ble tatt med som suvenir av en alliert soldat da krigen nærmet seg slutten.

De siste årene har bildene vært i samlingen til britiske Mark Dineley. Det er først etter hans død at familien bestemte seg for å selge bildene.

Bildeserien ble solgt av auksjonssiden Invaluable onsdag ettermiddag, og nådde til slutt en salgspris på 21.000 kroner. Kjøperen av bildene er bokhandelen Bernhard Quaritch i London, som spesialiserer seg på gamle bøker og dokumenter.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Nazistene holdt tilsynelatende idylliske teselskaper i Norge

Nazistene holdt også idylliske teselskaper i Norge, mens den norske befolkningen led under nazistyret.

Foto: Bournemouth News and Picture Service

Forhatt leder

Josef Terboven ble utpekt av Hitler som rikskommissær i det okkuperte Norge i 1940.

Terboven hadde nærmest ubegrenset makt og var bare underordnet Hitler. Han var hatet av nordmenn og mislikt av sine egne.

Kommissæren var den som var ansvarlig for å ha innført dødsstraff for å krysse norskegrensen uten tillatelse, for besittelse av illegal radio og for hjelpe jøder og krigsfanger.

Etter tyskernes kapitulasjon tok han sitt liv ved å sprenge seg selv i luften i en bunker på Skaugum.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.