Hopp til innhold

Twilight trakk jentene til kinosalene

Giftemål, bryllupsnatt og graviditet. Trekantdramaet mellom menneskejenta Bella, vampyren Edward og varulven Jacob trekker fortsatt «twihards» til kinosalene.

Video Filmanmeldelse: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1

Bella Swan og vampyren Edward Cullen får endelig hverandre i «Twilight – Breaking Dawn del 1». Men hvetebrødsdagene blir selvfølgelig ingen dans på roser.

Foto: Nyhetsspiller

I Norge trakk «Twilight – Breaking Dawn del 1» hele 137.811 publikummere i åpningshelgen, inkludert torsdagens førpremiere.

Det er over 30.000 flere enn åpningshelgen for fjorårets film «Twilight – Eclipse», som frem til helgen var den av de tre foregående «Twilight»-filmene med best besøk i åpningshelgen og totalt sett, viser tall fra Film & Kino.

Les også: - Vampyrer er ut

Også Oslo-rekord

Til sammenligning endte den første filmen fra 2009, «Twilight – Evighetens kyss», på bare 131.971 solgte billetter totalt.

– Vi er kjempefornøyde med tallene. Dette er den absolutt beste «Twilight»-åpningen vi har hatt frem til nå, sier programdirektør Christin Berg i Oslo Kino til NRK.no.

I hovedstaden var det totalt 18.382 kinogjengere som fikk med seg filmen i forrige uke, inkludert førpremieren.

– Det er ingen grunn til å tro at tallene ikke blir minst like gode når avslutningen på sagaen kommer om ett år, legger hun til.

«Twilight»-stjerne i Norge

Under midnattspremieren på Colosseum kino i Oslo var også en av skuespillerne fra filmserien til stedet. Elizabeth Reaser spiller rollen som Edwards vampyrmor Esme Cullen i alle filmene, og hadde tatt turen til Norge for å kaste glans over premieren.

Les også: – Norge er helt utenomjordisk

Også ellers i verden har vampyrsagaen vært en innbringende affære denne helgen. Hele 283,5 millioner dollar, rundt 1,65 milliarder kroner, har åpningshelgen generert i billettinntekter for produsentene, melder Reuters.

Med tanke på at filmen er anslått å ha kostet rundt 638 millioner å lage, er det grunn til å tro at filmselskapet Summit Entertainment er fornøyde med denne åpningen.

Kinotall Twilight-serien

Premiere

Film

Første helg

Totalt

09.01.2009

Twilight  – Evighetens kyss

26.808

131.971

20.11.2009

Twilight – New Moon

128.280

297.800

30.06.2010

Twilight – Ecplipse

102.412

321.033

18.11.2011

Twilight – Breaking Dawn del 1

132.235

 

* Tall fra eventuelle førpremierer er ikke tatt med. Kilde: Film & Kino

Les også: «Twilight»-trailer skaper bekymring

Tuktet ikke Harry

«Twilight – Breaking Dawn del 1» var likevel ikke i nærheten av å tangere tallene til den forrige eventyr-blockbusteren som hadde premiere i sommer. «Harry Potter and the Deathly Hallows del 2» spilte inn hårreisende 2,76 milliarder kroner i sin åpningshelg – og suste dermed rett inn på førsteplass med tidenes beste premierehelg noensinne.

Tall fra USA viser for øvrig at 80 prosent av kinogjengerne var av det kvinnelige kjønn. Om de holdt med Team Edward eller Team Jacob sier imidlertid historien ingenting om.

Les også: Åpner for flere «Twilight»-filmer

Det er iallfall sikkert at fansen på ingen måte brydde seg om de labre og til dels knusende filmanmeldelsene. I Norge ga blant annet VG filmen en toer, mens NRK Filmpolitiet var i det mer vennlige hjørnet og trillet terningen til fire.

«Twilight – Breaking Dawn del 2» har premiere i november 2012, og markerer slutten på hele vampyr/menneske/varulv-sagaen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor