Hopp til innhold

TVNorge snur: «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay

TVNorge snur og legger «Nissene over skog og hei» ut igjen på Dplay, melder VG.

Karakteren Ernst-Øyvind ikledd ei nissedrakt i julekalenderen «Nissene over skog og hei».

Tilbake på skjermen: Karakteren Ernst-Øyvind i «Nissene over skog og hei».

Foto: Discovery

Dplay valgte å avpublisere TV-serien «Nissene over skog og hei» 3. desember. Den ble også tatt av skjermen på TVNorge.

Bakgrunnen var kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

– Vi legger serien tilbake i Dplay-arkivet med en plakat som sier noe om innholdet. Vi vil hverken promotere den der eller sette den på TV. Begrunnelsen finner du i VG, sier Espen Skoland, ansvarlig redaktør i TVNorge til NRK.

At TVNorge nå snur kom fram i en kronikk i VG.

Sminket med mørk hud

– Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien frem til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst, skriver Skoland der.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk.

Anklagene gjaldt karakteren Ernst Øyvind, en karakter med kristiansanddialekt som spilt av komiker Espen Eckbo. Komikeren er i serien sminket med mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

Kulturstrøm