Hopp til innhold

TVNorge snur: «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay

TVNorge snur og legger «Nissene over skog og hei» ut igjen på Dplay, melder VG.

Karakteren Ernst-Øyvind ikledd ei nissedrakt i julekalenderen «Nissene over skog og hei».

Tilbake på skjermen: Karakteren Ernst-Øyvind i «Nissene over skog og hei».

Foto: Discovery

Dplay valgte å avpublisere TV-serien «Nissene over skog og hei» 3. desember. Den ble også tatt av skjermen på TVNorge.

Bakgrunnen var kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

– Vi legger serien tilbake i Dplay-arkivet med en plakat som sier noe om innholdet. Vi vil hverken promotere den der eller sette den på TV. Begrunnelsen finner du i VG, sier Espen Skoland, ansvarlig redaktør i TVNorge til NRK.

At TVNorge nå snur kom fram i en kronikk i VG.

Sminket med mørk hud

– Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien frem til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst, skriver Skoland der.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk.

Anklagene gjaldt karakteren Ernst Øyvind, en karakter med kristiansanddialekt som spilt av komiker Espen Eckbo. Komikeren er i serien sminket med mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.