Hopp til innhold

TVNorge snur: «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay

TVNorge snur og legger «Nissene over skog og hei» ut igjen på Dplay, melder VG.

Karakteren Ernst-Øyvind ikledd ei nissedrakt i julekalenderen «Nissene over skog og hei».

Tilbake på skjermen: Karakteren Ernst-Øyvind i «Nissene over skog og hei».

Foto: Discovery

Dplay valgte å avpublisere TV-serien «Nissene over skog og hei» 3. desember. Den ble også tatt av skjermen på TVNorge.

Bakgrunnen var kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

– Vi legger serien tilbake i Dplay-arkivet med en plakat som sier noe om innholdet. Vi vil hverken promotere den der eller sette den på TV. Begrunnelsen finner du i VG, sier Espen Skoland, ansvarlig redaktør i TVNorge til NRK.

At TVNorge nå snur kom fram i en kronikk i VG.

Sminket med mørk hud

– Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien frem til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst, skriver Skoland der.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk.

Anklagene gjaldt karakteren Ernst Øyvind, en karakter med kristiansanddialekt som spilt av komiker Espen Eckbo. Komikeren er i serien sminket med mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

Kulturstrøm

 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques
 • «Hotell i særklasse» gjenoppstår

  Komikeren John Cleese puster nytt liv inn i komiserien «Hotell i særklasse». Han skal lage serien sammen med datteren Camilla Cleese. Han og datteren skal både skrive manuset og spille hovedrollene i den nye versjonen av 1970-tallsserien, skriver Vulture.

  Den originale serien handler om de ansatte ved et britisk badehotell. Den er regnet som en banebrytende komiserie.

  John Cleese som vert på «Hotell i særklasse»
  Foto: NTB Scanpix

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.