Hopp til innhold

TV på Facebook lanseres i dag

Onsdag kveld offentliggjorde Facebook at TV-tjenesten «Watch» kommer til et utvalg amerikanere i dag.

Mark Zuckerberg

Facebooksjef, Mark Zuckerberg, har bekreftet nyheten på sin personlige profil.

Foto: Skjermdump

Det har tidligere vært kjent at Facebook skal lage sin egen TV-tjeneste. Onsdag kveld kom bekreftelsen fra Facebook om at lanseringen er «veldig snart».

Samtidig publiserte sjefen selv, Mark Zuckerberg, på sin personlige profil at det lanseres i dag.

Bare tilgjengelig for amerikanerne først

Den nye lanseringen gjøres for at Facebook skal gi brukerne sine en grunn til å oppdatere nyhetsstrømmen sin oftere. Målet er at folk etter hvert må klikke seg inn på Facebook for å få innhold de ikke kan få andre steder, ifølge TechCrunch.

Til å begynne med er det bare USA som får prøve Facebook Watch.

Alle som har tilgang, vil får et tv-symbol nederst på den vanlige Facebook-siden sin. Trykker du på den, åpnes det en ny videoside, der alle tv-programmene vises. Der kan man se hva venner ser, hva som får folk til å le, og varsler om det er kommet nye episoder i serier du følger.

Kringkastingssjefen tror Facebook er sent ute

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at Facebook kommer til å bli en stor

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen snakket på Sápmi-konferansen i mars 2016

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen synes Facebook er litt sent ute.

Foto: NRK

konkurrent, men han frykter de ikke.

– Facebook vil bli en stor konkurrent internasjonalt. NRKs oppgave er å skape fantastisk norsk innhold, og der skal vi være bedre enn Facebook lenge ennå, sier Eriksen.

Han er ikke overrasket over lanseringen og tenker heller at Facebook er litt sent ute som lanserer TV-strømming fire år etter Netflix kom.

Skal hindre brukere i å forlate nettstedet

Facebook tar opp kampen både mot tv-kanalene, strømmeselskaper som Youtube og Netflix og alle mediehus som gjerne vil ha at folk skal se på video på deres sider, slik at de kan selge annonser og for eksempel lage journalistikk eller annet innhold.

BBCs kommentator Andrew Wood sier i dag at målet med Facebook Watch nettopp er å hindre at folk forlater nettstedet for å se på tv andre steder.

Til teknologinettstedet TechCrunch sier en Facebook-kilde at det allerede nå kommer til å være flere hundre programmer å se på, men at det skal bli tusenvis på sikt.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)