TV-aksjonen 2015 til Regnskogfondet

Etter ti år med nei har Regnskogfondet endelig fått ja til å få TV-aksjonen. – Det er vidunderlig, sier leder for Regnskogfondet, Dag Hareide.

Regnskogen

REGNSKOGEN: Over 200 millioner mennesker lever i regnskogen som spiller en avgjørende rolle for klodens klima og rommer uerstattelige plante- og dyrearter, ifølge Regnskogfondet.

Foto: Thomas Marent

Dag Hareide

LYKKELIG: Dag Hareide er overlykkelig etter å ha blitt tildelt TV-aksjonen 2015.

Foto: Hansen, Erik Lindholm / Musdalslien, Anette

TV-aksjonen 2015 går til Regnskogfondet og deres arbeid med å bevare regnskogen i flere større områder i Brasil, Peru, Kongo og Ny-Guinea.

I sin søknad om å få aksjonen skriver Regnskogfondet at det hvert år forsvinner regnskog på størrelse med halve Norge, og at det derfor haster med å få beskyttet de unike naturområdene som så langt har sluppet unna de massive ødeleggelsene.

– Det er vidunderlig. Spesielt glade er vi for alle disse menneskene som har levd i regnskogen i århundrer og slåss tappert for at den ikke skal dø, sier leder for Regnskogfondet, Dag Hareide.

Lederen for Regnskogfondet var overlykkelig etter å ha fått beskjeden i 19-tiden i kveld.

– Nå gleder jeg meg til å fortelle alle historiene fra Regnskogen til det norske folket, sier Hareide.

Dette er første gangen TV-aksjonen tildeles Regnskogfondet som har søkt hele ti ganger tidligere uten å lykkes.

TV-aksjonen 2015 har de kalt «Vi kan fortsatt redde regnskogen».

Det er kringkastingssjefen som formelt tildeler TV-aksjonen etter tilråding fra NRKs Innsamlingsråd. I år var det i alt 13 organisasjoner som søkte om å få TV-aksjonen. Dette er to færre søkere enn i ved fjorårets tildeling.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK