Hopp til innhold

- Det blir vanskelig å turnére

Når Röyksopp snart er klare med albumet «Senior», som er en slags oppfølger til fjorårets «Junior», vil de kanskje få problemer med å turnére med det nye materialet.

Röyksopp på Øyafestivalen i 2009

Röyksopp på Øyafestivalen i 2009.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Röyksopp på Pstereo 09

Röyksopp og Svein Berge på Pstereo-festivalen i 2009.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

For mer enn en oppfølger er «Senior» en kontrast til det foregående albumet, forteller Svein Berge i et intervju med BBC 6 Music.

- Helst med opiumpipe

- Vi er usikre på hvordan vi skal gå fram i forhold til turnering med dette nye albumet, svarer Berge på spørsmål om når de kommer til Storbriannia igjen.

- Dette er svært vanskelig å framføre fra en scene og ville kreve at publikum satt ned på en pute i et mørkt rom – og helst med en opiumpipe i hånda, sier Berge videre.

- Så vi må være smarte, men dette er ikke noe som kan framføres på for eksempel Glastonbury og få folk til å ta av.

Den nye plata skal nemlig være svært mye mer introvert og vise en helt annen side av duoen enn man er vant til.

- Mer tilbaketrukne og introverte

- Vi pleier å si at vi har to forskjellige uttrykksformer. Én er den enklere tilgjengelige, direkte og ungdommelige, energiske musikken som man kan høre på vårt forrige album. Den andre siden av oss er den mer tilbaketrukne og introverte, en smule mørkere, som har et sterkere fokus på å skape en stemning, mer enn rytmer og beats, sier Berge.

Han har ikke noe i mot dagens teknologi med mp3-spillere som gjør det mulig å sette sammen egne lister av låter, som man kan høre i hvilken rekkefølge man vil. Men han har et varmt ønske om at det nye albumet skal høres på «gamlemåten».

- Vi har ikke noe ønske om å diktere hvordan folk skal høre på musikken vår, og vi har ikke noe i mot at folk lager spillelister. Men vi hadde et ønske om å lage det ene albumet der man er nødt til å lytte fra a til å. Slik som da vi var barn og satte på platene til Pink Floyd, The Beatles, eller hva det nå var man fant i platehylla til far.

Handler om «livets høst»

- Vi ønsker altså at «Senior» skal handle mer om «livets høst», om du vil – slik tittelen også hentyder. Det handler mer om de mørkere sidene ved livet.

Og Berge kan faktisk se for seg at han fortsetter å lage musikk også når han er blitt gammel.

- Jeg kan se for meg at jeg sitter å lager en eller annen form for teknomusikk når jeg er blitt 90, forteller Svein Berge til BBC.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters