Tre dømt for innsidehandel i Funcom-saken

Tre av de fire tiltalte i Funcom-saken er i Oslo tingrett dømt for innsidehandel og til inndragning av over 12,8 millioner kroner. Fjerdemann er frifunnet.

The Secret World

«SECRET WORLD»: En drøy måned etter at spillet «The Secret World» var lansert falt aksjekursen, noe selskapet forklarte med svakt salg og dårlige anmeldelser. Store deler av tiltalen fra Økokrim er basert på de tiltalte hadde helt annen informasjon enn markedet knyttet til forhåndsinteressen og salgstall for spillet, men dette avviste tingretten.

Foto: Funcom

Den tidligere administrerende direktøren i Funcom er dømt til 11 måneders ubetinget fengsel og til en inndragning på over 7,8 millioner kroner for innsidehandel, men ble frifunnet for markedsmanipulasjon.

Kort tid etter dommen falt, ble det klart at den tidligere administrerende direktøren anker dommen.

– Han opplever det veldig underlig og overraskende å bli dømt for noe han ikke anså å være innsideinformasjon. Han vil derfor måtte anke denne domfellelsen. Han er klar på at dette er en uriktig dom og ønsker å anke denne domfellelsen, sier 47-åringens forsvarer Frode Sulland til NTB fredag ettermiddag.

Den tidligere styrelederen er dømt til ett år og én måneds fengsel, samt inndragelse av 4,7 millioner kroner. Mens den tidligere finansdirektøren er dømt til 85 dagers fengsel og inndragelse av 292.032 kroner.

Alle de tre domfelte er fradømt retten til å drive virksomhet, være daglig leder av et selskap, og å sitte i et selskaps styre.

Den tidligere markedsdirektøren i selskapet er frifunnet på alle punkter.

 • Les mer om gangen i Funcom-saken her

Økokrim vurderer anke

I januar la påtalemyndigheten ned påstand om ubetingede fengselsstraffer for to av fire tiltalte i Funcom-saken (se faktaboks). For de to siste ba aktor om fire og fem måneders betinget. Økokrim mener de fire handlet forsettlig når de solgte aksjer.

– Vi går grundig gjennom dommen og tar en vurdering på om vi skal anke. Vi er tilfreds med at de tre er domfelt for innsidehandel, sier politiadvokat Lars-Kaspar Andersen i Økokrim til NTB fredag.

Gransket av Finanstilsynet

Bakgrunnen for saken er hva som skjedde under utviklingen av «The Secret World» fra 2011 og frem til lansering av spillet sommeren 2012.

Storsatsingen kom ut i 2012 og fikk god omtale av spillanmeldere.

Likevel hadde selskapet problemer med å rekruttere abonnenter til sitt MMORPG-spill. I denne typen onlinespill møtes spillere i en virtuell verden for å konkurrere og samarbeide. Kostnaden ved å utvikle og drifte slike spill er høy og spillutviklere er avhengige av å kreve månedlige innbetalinger for å tjene penger på slike spillprosjekter.

Allerede i august 2012 annonserte selskapet omfattende kutt og oppsigelser som følge av skuffende omsetning og salg.

– Det er riktig at vi er midt i en prosess med kostnadskutt og dessverre innebærer det også permitteringer, uttalte kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen til NRK i forbindelse med kuttene.

I månedene før utgivelsen av The Secret World gikk kursen på aksjene til Funcom opp, men da det var klart at salgstallene ikke innfridde forventningene raste kursen. Samme høst varslet Finanstilsynet at de ville granske selskapet.

Økokrim baserte store deler av sin sak på at de tiltalte hadde en annen informasjon enn markedet når det gjaldt forhåndsinteressen og potensielle salgstall for spillet. Men tingretten mente det ikke fantes dekning for dette.

Tingretten kom likevel fram til at de tre domfelte var skyldige i innsidehandel av Funcom-aksjen.

«Alle tre domfelte hadde sentrale tillitsverv for Funcom, og innsidehandelen utgjorde derfor alvorlige tillitsbrudd overfor selskapet. Den undergravet tilliten til Funcom-aksjen og var egnet til å skade selskapets omdømme», heter det i dommen.

Økokrim gjør beslag hos Funcom, Oslo.

BESLAG: Økokrim under en razzia fra Funcoms kontorer ved Skøyen utenfor Oslo i 2014.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Kulturstrøm

 • Lager tingingsverket til VossaJazz

  Gitaristen Hedvig Mollestad Thomassen får det prestisjefylte oppdraget med å skrive bestillingsverket til neste års festival. Hun sier til NRK at hun nå går i tenkeboksen for å pønske ut format og besetning. Uroppføring blir 13. april 2019.

  Hedvig Mollestad Thomassen
 • Norsk stjerneskudd på Berlinalen

  Den norske skuespilleren Ine Marie Wilmann har gjort sterkt inntrykk på Berlinalens talent-jury, skriver Rushprint. Hennes innsats i rollen som kunstløperen Sonja Henie har gitt henne plass blant ti skuespillere som skal få spesiell oppmerksomhet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i januar. Filmen «Sonja» har premiere på norske kinoer første juledag.

  Laster Twitter-innhold
 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes