Hopp til innhold

Tramteatrets Anne Nyutstumo er død

Skuespiller og musiker Anne Nyutstumo er død, 59 år gammel. Nyutstumo døde natt til søndag.

Skuespiller og musiker Anne Nyutstumo er død, 59 år gammel. Nyutstumo døde natt til lørdag

SKUESPILLER OG MUSIKER: Anne Nyutstumo (til venstre) er død, 59 år gammel. Hun var mest kjent som Ragna Rekkverk i TV-suksessen Pelle Parafins Bøljeband på 80-tallet. Her fra en gjenforeningsforestilling med Tramteatret i 2003.

Skuespiller Anne Nyutstumo er kanskje mest kjent for sine ti år i Tramteatret, hvor hun blant annet spilte mot broren John Nyutstumo, og for rollefiguren Ragna Rekkverk i TV-suksessen «Pelle Parafins Bøljeband».

– Anne var en veldig allsidig skuespiller. Hun var veldig glad i å spille teater, mer enn å vise seg frem. Dermed så spredte hun en ekte varme til kollegene og til publikum, sier dramatiker Terje Nordby, som også var en del av Tramteatret.

Han forteller at Nyutstumo ble en del av Tramteatret da hun var 20 år gammel, som vikar.

– Hun debuterte med oss i Århus i Danmark, etter bare noen få dagers innstudering. Hun gjorde det med glans, og var fra da et fullverdig medlem av Tramteatret.

Nordby beskriver Nyutstumo som en samfunnsengasjert person, både på og av scenen.

– Hun var som oss andre, samfunnsengasjert på ekte. Dette viste hun på flere måter. Ved siden av å være skuespiller arbeidet hun også i rusomsorgen i Oslo, hvor hun gjorde en solid jobb.

Tramteateret

TRAMTEATRET: Her fotografert i november 1983 i forbindelse med lansering av videoen «Det går alltid et korstog», fra sceneproduksjonen av samme navn. Fra venstre: Anne Nyutstumo, Kine Hellebust, Marianne Krogness og Per Kjeve.

Foto: NTB arkivfoto/ / SCANPIX

Det ble laget tre sesonger med «Pelle Parafins Bøljeband» for NRK, i henholdsvis 1980, 1981 og 1986. Også platene med musikken fra TV-serien ble populære.

Nyutstumo hadde også roller i dramaserien «Vestavind» og humorserien «Seier'n er vår» – begge på NRK, og i kortfilmen «Mors lille Ole» fra 2003.

Sammen med tidligere Tramteater-kollegaer Kine Hellebust og Liv Aakvik var Nyutstumo også involvert i AS Dameteater & sø. og spilte flere forestillinger sammen med dem.

Nyutstumo var de senere årene blant annet knyttet til Teater Innlandet på Hamar. Der deltok hun i forestillingene «Drømmecontainer'n», «Pippi Langstrømpe» og «To Kerrs Pink og en Mandel».

Her kan du se Nyutstumo i «Pelle Parafins Bøljeband»:

Humoristisk serie av og med Tramteatret. (1)
Alle kjenner skurkene Randi og Ronny, så det er ikke lett å få til skurkestreker lenger. De må slå inn på ærlige veier - hvorfor ikke restaurantbransjen? Medlemmene i Pelle Parafins Bøljeband slutter på skolen, får seg arbeid, og blir trukket inn som restaurantorkester. Det blir liv og røre rundt Randi og Ronnys restaurant. Men ikke alle i strøket er begeistret for det.
I hovedrollene: Pelle Parafin: Arne Garvang, Leon Latex: Anders Rogg, Billy Bettong: Billy Johansson, Guttorm Grevling: Thorsten Dulsrud, Sandra Salamander: Marianne Krogness, Frida Frosk: Liv Aakvik, Ragna Rekkverk: Anne Nyutstumo, Randi: Kine Hellebust, Ronny: John Nyutstumo.
Hovedproducer: Kalle Fürst

Radiodokumentaren om Tramteatret kan du høre her:

Året er 1976. Trygve Bratteli er statsminister, vi har én TV-kanal, én
radiokanal og Norge har akkurat funnet olje i Nordsjøen. 
I en leilighet i Waldemar Thranes gate i Oslo holder en gjeng stiftelsesmøte for en ny teatergruppe.
De kunne ha kalt seg Ruseløkka / St Hanshaugen kommunistiske
gitargruppe, men valgte heller Tramteatret. I formålsparagrafen står det at de
skal stå på de svake og undertryktes side, og at de skal nå ut til hele Norge.
Det gjorde de til gangs, og de blir særlig husket for TV-seriene om Pelle Parafins bøljeband.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober