Tramteatrets Anne Nyutstumo er død

Skuespiller og musiker Anne Nyutstumo er død, 59 år gammel. Nyutstumo døde natt til søndag.

Skuespiller og musiker Anne Nyutstumo er død, 59 år gammel. Nyutstumo døde natt til lørdag

SKUESPILLER OG MUSIKER: Anne Nyutstumo (til venstre) er død, 59 år gammel. Hun var mest kjent som Ragna Rekkverk i TV-suksessen Pelle Parafins Bøljeband på 80-tallet. Her fra en gjenforeningsforestilling med Tramteatret i 2003.

Skuespiller Anne Nyutstumo er kanskje mest kjent for sine ti år i Tramteatret, hvor hun blant annet spilte mot broren John Nyutstumo, og for rollefiguren Ragna Rekkverk i TV-suksessen «Pelle Parafins Bøljeband».

– Anne var en veldig allsidig skuespiller. Hun var veldig glad i å spille teater, mer enn å vise seg frem. Dermed så spredte hun en ekte varme til kollegene og til publikum, sier dramatiker Terje Nordby, som også var en del av Tramteatret.

Han forteller at Nyutstumo ble en del av Tramteatret da hun var 20 år gammel, som vikar.

– Hun debuterte med oss i Århus i Danmark, etter bare noen få dagers innstudering. Hun gjorde det med glans, og var fra da et fullverdig medlem av Tramteatret.

Nordby beskriver Nyutstumo som en samfunnsengasjert person, både på og av scenen.

– Hun var som oss andre, samfunnsengasjert på ekte. Dette viste hun på flere måter. Ved siden av å være skuespiller arbeidet hun også i rusomsorgen i Oslo, hvor hun gjorde en solid jobb.

Tramteateret

TRAMTEATRET: Her fotografert i november 1983 i forbindelse med lansering av videoen «Det går alltid et korstog», fra sceneproduksjonen av samme navn. Fra venstre: Anne Nyutstumo, Kine Hellebust, Marianne Krogness og Per Kjeve.

Foto: NTB arkivfoto/ / SCANPIX

Det ble laget tre sesonger med «Pelle Parafins Bøljeband» for NRK, i henholdsvis 1980, 1981 og 1986. Også platene med musikken fra TV-serien ble populære.

Nyutstumo hadde også roller i dramaserien «Vestavind» og humorserien «Seier'n er vår» – begge på NRK, og i kortfilmen «Mors lille Ole» fra 2003.

Sammen med tidligere Tramteater-kollegaer Kine Hellebust og Liv Aakvik var Nyutstumo også involvert i AS Dameteater & sø. og spilte flere forestillinger sammen med dem.

Nyutstumo var de senere årene blant annet knyttet til Teater Innlandet på Hamar. Der deltok hun i forestillingene «Drømmecontainer'n», «Pippi Langstrømpe» og «To Kerrs Pink og en Mandel».

Her kan du se Nyutstumo i «Pelle Parafins Bøljeband»:

Humoristisk serie av og med Tramteatret. (1)
Alle kjenner skurkene Randi og Ronny, så det er ikke lett å få til skurkestreker lenger. De må slå inn på ærlige veier - hvorfor ikke restaurantbransjen? Medlemmene i Pelle Parafins Bøljeband slutter på skolen, får seg arbeid, og blir trukket inn som restaurantorkester. Det blir liv og røre rundt Randi og Ronnys restaurant. Men ikke alle i strøket er begeistret for det.
I hovedrollene: Pelle Parafin: Arne Garvang, Leon Latex: Anders Rogg, Billy Bettong: Billy Johansson, Guttorm Grevling: Thorsten Dulsrud, Sandra Salamander: Marianne Krogness, Frida Frosk: Liv Aakvik, Ragna Rekkverk: Anne Nyutstumo, Randi: Kine Hellebust, Ronny: John Nyutstumo.
Hovedproducer: Kalle Fürst

Radiodokumentaren om Tramteatret kan du høre her:

Året er 1976. Trygve Bratteli er statsminister, vi har én TV-kanal, én
radiokanal og Norge har akkurat funnet olje i Nordsjøen. 
I en leilighet i Waldemar Thranes gate i Oslo holder en gjeng stiftelsesmøte for en ny teatergruppe.
De kunne ha kalt seg Ruseløkka / St Hanshaugen kommunistiske
gitargruppe, men valgte heller Tramteatret. I formålsparagrafen står det at de
skal stå på de svake og undertryktes side, og at de skal nå ut til hele Norge.
Det gjorde de til gangs, og de blir særlig husket for TV-seriene om Pelle Parafins bøljeband.

Kulturstrøm

 • Knallgod science fiction

  – Med sin virkelighetsnære fremstilling av teknologi og fysikk, samt et interessant galleri av rollefigurer, har «The Expanse» satt en ny standard for hva vi kan forvente av sci-fi i TV-ruta, skriver seriekritiker Marte Hedenstad om den sjette og siste sesongen. Hun gir den terningkast 5 hos Filmpolitiet.

  SISTE REIS: Mannskapet ombord på Rocinante i den siste sesongen av «The Expanse».
  Foto: Amazon Prime Video.
 • The Beach Boys og Duran Duran til Lillestrøm

  I mai og juni skal størrelser som Duran Duran og The Beach Boys rykke inn på en parkeringsplass i Lillestrøm – som del av en ny konsertserie kalt Sommerstemning.

  Stjernene stiller på den store parkeringsplassen utenfor Nova Spektrum, tidligere kjent som Norges Varemesse. Der er det rom for 8.000 publikummere.

  Bak Sommerstemning står TADC Norway, som drives av Jon Enger, Edward Janson og Chris Rotenius og er en del av TADC-konsernet med selskaper i Sverige og Danmark (NTB).