NRK Meny
Normal

Tore Sandberg

Den store og tilsynelatende alvorlige mannen med brumlebasstemmen er 40 prosent arbeidsnarkoman, 30 prosent tålmodig og 20 prosent snill, - og bestefar til seks. Tore Sandberg er gjest i Stjerneklart.

Tore Sandberg
Foto: Mari Wedø / NRK

Tore Sandberg ble født 23. april 1944 i Asker, og  er et romslig vesen på 1 meter og 89 centimeter med en forkjærlighet for Elvis. Mindre særpregede egenskaper er at han kan bli sint innimellom og han er sånn midt på treet fotballinteressert.

Sandberg begynte, ifølge han selv, som en naiv og overfladisk journalist i Dagsnytt radio i 1968. I 1974 gikk han over til Dagsrevyen, hvor han fortsatt er husket for sitt latteranfall på direkten etter at Jan Erik Vold fremførte diktet Kulturuke.

I 1982 startet han firmaet Tore Sandberg AS sammen med kona, som blant annet lagde TV-programmet «I søkelyset» sammen med Oslo politikammer. Underveis i arbeidet ble han kontaktet av Sten Ekroth, som hadde skrevet en bok om det han mente var et fatalt justismord mot Per Liland.

Tore Sandberg trodde først ikke på Ekroth og ville dokumentere at han tok feil. Men 1 ukes arbeid med å motbevise Ekroths påstander, forvandlet seg til å bli en tre års kamp for å få Liland frikjent. Og i 1994 ble et av de største justismord avdekket i norsk historie.

Siden Liland har Sandberg påvist sju justismord. Det siste var Fritz Moen, som i fjor høst ble frikjent for også det andre drapet han var dømt for.

Tore Sandberg og Fritz Moen
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Sandberg ble tildelt Zola-prisen for 2005. Og i 2006 ble han tildelt Amnestyprisen, Regjeringens menneskerettighetspris og Olav Selvaags minnepris. Alle for hans åpne og uredde innsats for menneskeverd, demokrati og rettsikkerhet.

Stjerneklart med Tore Sandberg, mandag 12.02.07 kl. 22.05 på NRK P1