Hopp til innhold

Byrådet vil bygge Deichmanske bibliotek

Etter det NRK erfarer har byrådet i Oslo nå besluttet å fortsette byggingen av et hovedbibliotek i Oslo.

Deichman sett fra havnebassenget mellom Havnelageret og Operaen

FORTSETTER BYGGINGEN: Det nye byrådet vurderte å skrinlegge planene om et nytt hovedbibliotek like ved Operaen i Oslo.

Foto: Lund Hagem og Atelier Oslo

Det nye rødgrønne byrådet vurderte å droppe byggingen av nytt hovedbibliotek på grunn av kostnadssprekk.

Men etter det NRK erfarer, har byrådet nå falt ned på likevel å fortsette byggingen. Konklusjonen skal presenteres på en pressekonferanse senere i dag.

Har gravd gigantisk hull

Byrådet har gått gjennom hele prosjektet, ulike alternativer og hva det vil koste å skrinlegge planene om et nytt hovedbibliotek.

Allerede nå er det bygget et gigantisk hull på tomten i Bjørvika der biblioteket skal stå. Å stanse byggingen ville ha kostet minst 700 millioner kroner.

Deichmanske

STORT HULL: Slik ser det ut på byggetomten i Bjørvika i Oslo.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Disse kostnadene ville vært bortkastet dersom planene hadde blitt forkastet.

Det skal ha vært en viktig grunn til at Oslo-byrådet har bestemt seg for å fortsette byggingen av biblioteket.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Les alle NRKs saker om temaet her: Nytt Deichmanske hovedbibliotek

Kostnadssprekk

Det var i midten av november det ble det kjent at kostnadssprekken til det nye Deichmanske bibliotek ikke var med i det nye byrådets budsjett for Oslo i 2016, og at prosjektet kunne være i fare for å bli avsluttet.

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i vår viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder kroner.

Byrådet har også vært bekymret for de årlige driftskostnadene.

Rødgrønn budsjettframleggelse

VIL BYGGE BIBLIOTEK: Det nye, rødgrønne byrådet i Oslo med Raymond Johansen (Ap) i spissen vil likevel bygge et nytt hovedbibliotek i Oslo.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Tomt og øde

Veien frem til bygging av nytt hovedbibliotek har vært lang og kronglete, og har vært gjenstand for krangler i 30 år. Da ble det bestemt at det skulle bygges nytt hovedbibliotek.

Tilhengere av et nytt bibliotek i Bjørvika har pekt på at biblioteket er viktig for å trekke mennesker og folkeliv til det nye området i Oslo, som så langt består av boliger og næringsbygg.

Frp er blant kritikerne og har tidligere kalt prosjektet for «stormannsgalskap».

– Vi kan ikke akseptere at de eldre og svakeste i Oslo får regningen, har Carl I. Hagen i Oslo Frp tidligere sagt til NRK.

Se historien om den kronglete prosessen her:

En 30 år lang kronglete historie om nye Deichman.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter