Hopp til innhold

Storfilm om Blücher er stoppet: – Veldig leit

Det skapte reaksjoner da to nye Blücher-filmer fikk støtte fra NFI. Nå dropper skaperne av den ene filmen prosjektet på grunn av konkurransesituasjonen.

Blücher
Foto: Arkiv / Scanpix

Dette er veldig leit for oss og for alle som har vært involvert i prosjektet. Vi var ferdigfinansiert med 88 millioner i budsjett, men på grunn av konkurransesituasjonen, har vi bestemt oss for å ikke gå videre med «Blücher»-prosjektet, sier produsent Asle Vatn.

Produsenten forteller at tilskuddet på 12 millioner kroner som filmen fikk fra Norsk filminstitutt er sendt tilbake.

Det var i desember i fjor det ble kjent at to filmer om senkingen av det tyske krigsskipet Blücher fikk 20 millioner kroner i støtte til sammen av NFI. Tildelingen skapte debatt i filmmiljøet den gangen.

Mener NFI opptrer urimelig

Vatn er kritisk til at NFI har gitt tilskudd til to prosjekter om samme historie. Han mener de skyver ansvaret for å rydde opp over på produksjonsselskapene.

De lar det være opp til oss og markedet å bestemme hvilket prosjekt som «klarer seg». Det er urimelig og potensielt skadelig også for det andre prosjektet, sier produsenten.

Han mener det burde være NFI som tar styringen i en slik situasjon.

Kjetil Omberg i Euforia film

Avdelingsdirektør, Kjetil Omberg, sier de tar til etterretning at den ene filmen trekkes.

Foto: Pernille Bjerkomp / NRK

Vi tar til etterretning at produsenten av spillefilmprosjektet Blücher har bestemt seg for å betale tilbake tilskuddet filmen fikk i markedsordningen. Disse midlene går nå tilbake i fondet og vil tildeles en annen film i samme ordning, sier avdelingsdirektør i NFI, Kjetil Omberg.

NFI foreslår endringer i tilskuddsordning

Omberg sier også at NFI sendte ut en høring i mars, der de foreslår endringer i tilskuddsordningen.

De foreslår blant annet at markedspanelet, som vurderer hvilke filmer som skal få tilskudd, gis mandat til å vurdere potensielle konkurranseforhold mellom prosjektene i søknadsbunken.

Forslagene til endring er fortsatt på høring, så vi kan ikke foregripe høringsinstansenes tilbakemeldinger. Vi har imidlertid tro på at det foreslåtte grepet vil bidra til å unngå at det gis tilskudd i markedsordningen til to prosjekter som er svært like.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.