Hopp til innhold

Tjener på det de var imot

Åse Michaelsen driver valgkamp for Frp i Vest-Agder, støttet av penger fra en ordning hennes parti ville hindre.

Åse Michaelsen, Fremskrittspartiet, Vest-Agder
Foto: Reidar Mosland / NRK

For både Fremskrittspartiet og Høyre stemte mot lovforslaget som åpnet for grasrotandelen. Ordningen gjør at folk flest kan øremerke overskudd fra Norsk Tipping til foreninger og lag de støtter.

- Velkommen etter

Nå viser det seg at ungdomslagene til disse to partiene gladelig tar imot penger fra ordningen.

– Velkommen etter, sier første nestleder i kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul fra Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag.

I Trondheim har Fremskrittspartiet på sine nettsider rett og slett oppfordret folk til å gi grasrotandel til partiets ungdomslag.

30.000 kroner

– Jeg synes det er merkelig at Fremskrittspartiet ikke har skjønt hvor god ordning dette er, og stemte imot i Stortinget. Men det er positivt at ungdommene i partiet nå har skjønt hvilken fin måte dette er å få noen ekstra kroner i lagskassa på, sier Gjul.

I løpet av året har Fremskrittspartiets ungdomslag rundt om i landet fått i alt nærmere 30.000 kroner fra grasrotandelen. Unge Høyre har fått vel 4.000 kroner.

Fortsatt uenig

Ordningen tillater ikke politiske partier får fra grasrotandelene. Men det kan derimot de politiske ungdomslagene, deriblant FpU i Vest-Agder, der Åse Michaelsen kjemper for gjenvalg.

– Vi stemte mot i Stortinget og mener fortsatt ordningen ikke er god nok. Men når den først er her, kan vi ikke si nei hvis noen vil gi penger til FpU, sier Michaelsen som hadde fortrukket den gamle lotteriordningen, som gav foreningene mer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.