Hopp til innhold

Tidenes eldste Bond-pike

En av de nye Bond pikene spilles av en 51 år gammel kvinne. – Det kunne ikke skjedd på 60-tallet, hevder NRKs filmekspert Vegard Larsen.

SPECTRE

Monica Bellucci (51) under innspillingen av Spectre.

Foto: jonathan olley / jonathan olley

I den nye James Bond-filmen Spectre får vi se tidenes eldste Bond-pike, Monica Bellucci, på 51 år. Hun bekler en rolle som siden den første filmen i 1962 har vært et utstillingsvindu for sin tids forestillinger om det heiteste kvinnekjønnet har å by på.

Morten Steingrimsen, redaktør for James Bond-magasinet

Med en kvinnelig Bond-produsent kom komplekse Bond-damer, mener Bond-ekspert Morten Steingrimsen.

Foto: Karen Sveen / NRK
Vegard Larsen

En 50-åring ville ikke fått rollen som Bond-dame på 60-tallet, mener NRKs filmekspert Vegard Larsen.

Foto: Karen Sveen / NRK
Brita Møystad Engseth, Filmviter

Grace Jones representerte et skille blant Bond-damene, mener filmviter Brita Møystad Engseth.

Foto: Karen Sveen / NRK

– Monica Bellucci blir sett på som en sexbombe, slik sett representerer hun ikke noe nytt som Bond-dame, sier Vegard Larsen, NRKs filmekspert.

Larsen mener at det først og fremst er det ytre ved Bond-damene som endrer seg med moten. Bond-damenes funksjon har vært og er fortsatt den samme: De er sexsymboler. Noen trenger Bonds beskyttelse, andre legger slu planer for å ta ham av dage.

Fra modeller til skuespillere

Men det som har forandret seg i de siste filmene er at man har besatt Bond-pike-rollene med gode, kvinnelige skuespillere.

Bond-ekspert Morten Steingrimsen setter dette i sammenheng med at Barbara Broccoli overtok som hovedprodusent 1995.

– Med henne kom flere komplekse kvinneroller fylt av ettertraktede skuespillere som Eva Green i Casino Royale.

Tidligere ble Bond ledsaget av modeller og kvinner med mindre skuespillererfaring, men for å beholde publikumet måtte folk få karakterer de kunne leve seg inn i og identifisere seg med.

– Kvinner vil se at kvinner greier å gjøre noe selv, at de kan utfordre Bond på et eller annet vis, sier filmviter Brita Møystad Engseth.

Engseth mener at Grace Jones viste dette til gangs i A View to a kill.

– Hun er muskuløs og full av action. Hun representerer et skille. Alle kvinnene som kommer etter må kunne gjøre nesten det samme som henne. Og det gjør de jo.

De står ikke lenger bare i bikinien og skriker James!, liksom.

Brita Møystad Engseth

– En 50-åring ville ikke fått rollen på 60-tallet

Bond- damer gjennom tidene

Kjenner du igjen noen av disse Bond- damene?

Selv om kvinnene blir sterkere og mer komplekse fortsetter deres makt og handlingsrom å være definert av Bond-karakteren.

– Filmenes univers er en maskulin fantasi. Bond-damenes makt strekker seg ikke lenger enn deres evne til å holde Bonds seksuelle interesse. Denne makten får en Bond-dame nå beholde til hun er 50, - og det er nytt, mener Larsen.

– En 50-åring ville ikke fått rollen på 60-tallet, mener Vegard Larsen. Voksne kvinnens plass var i hjemmet. Kvinnene Bond forførte skulle være uoppnåelige, ville og vakre. De skulle ikke stå ved kjøkkenbenken.

Men nå rommer altså mannsfantasien et kvinnelig begjærsobjekt på 50 år.

– Med Daniel Craig har Bond har blitt mer moderne, sier Engseth, som mener det kan virke troverdig at han har sex med en 50-åring.

– 50 er det nye 30, er det ikke det? avslutter hun.

Kunne James Bond vært svart? Er han egentlig homo? Eller bare seksuelt undertrykt? Knut Nærum, Brita Møystad Engseth, Vegard Larsen og Morten Steingrimsen svarer i Selskapets James Bond-spesial om verdens mest populære spion. Programmet som vrir og vender på kulturen for å finne ut hvor vi står, og hvor vi går. Programleder Nina Stensrud Martin (7:12)

Se mer av diskusjonen om James Bond-damene i programmet Selskapet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.