Thon ville stoppe folkets bryggeprotester

Olav Thon har bedt ordføreren i Frogn om å stanse folkelige protester i Drøbak. – Klart forsøk på å kneble ytringsfriheten, mener ekspert.

I forbindelse med en mangeårig strid om bygging på en brygge i Drøbak i Frogn kommune i Akershus, sendte en lokal aksjonsgruppe en pakke til eiendomsinvestor Olav Thon.

Olav Thon

VILLE STOPPE YOUTUBEAKSJONISTER: Eiendomsinvestor Olav Thon mente å sende en minnepinne med en aksjonsfilm i posten var «helt uakseptabel oppførsel».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pakken inneholdt et protestbrev og en minnepinne med musikkvideoen du kan se i vinduet over.

Thon hadde ikke sansen for stuntet, og videresendte pakken til ordføreren i Frogn – sammen med et personlig stilet brev.

I brevet til ordføreren ber han om «kommunens assistanse til å få stoppet denne helt uakseptable oppførsel».

Det var Akershus Amtstidende som først omtalte saken og gjenga innholdet i brevet.

– Bør holde seg til myndighetene

«Fire personer som påberoper seg å representere befolkningen i Drøbak ser ut til å ta en ledelse som vanligvis ligger inn under de politisk valgte myndigheters område», skriver Thon videre i brevet.

I brevet til ordføreren presiserer Thon at han ikke har sett på innholdet på minnepinnen.

Olav Thon sier til NRK at han sendte pakken til kommunen fordi han mener den type protester hører hjemme i kommunestyret.

– Jeg synes at denne aksjonsgruppen bør holde seg til myndighetene, sier den 91 år gamle investoren.

– Så da skal de ikke ytre seg og heller ta det opp i kommunestyret?

– Ja, det er jo der det hører hjemme, sier Thon.

Henvendelser til Olav Thon Gruppens ansatte, brev og tilsendelse av gjenstander tilsier at noen personer åpenbart føler seg berettiget til å ta i bruk midler som ikke hører hjemme i et demokratisk samfunn.

Olav Thon i brevet til ordføreren i Frogn

Vil være humoristisk og vennlig

Musikkvideoen ble laget som protest mot planer Olav Thon har om å bygge på Lehmannsbrygga i Drøbak.

– Det er jo helt tydelig at han forsøker å kneble oss når han sender et brev av den typen, sier aksjonsgruppen «La brygga leve»s leder Cesilie Tanderø til NRK.

Aksjonsgruppen lar seg likevel ikke stoppe av Thons reaksjon på musikkvideostuntet, sier hun.

Anine Kierulf

– KNEBLING: Jurist Anine Kierulf mener Thons brev til kommunen er et klart forsøk på å kneble ytringsfriheten.

Foto: NRK

– Siden første spadetak ennå ikke er tatt, har vi troa på at det kanskje nytter å være litt humoristisk og vennlig, sier hun.

– Klart forsøk på knebling

Jurist Anine Kierulf, som har skrevet doktorgrad om ytringsfrihet, mener Thons respons ikke hører hjemme i Norge.

– Hvis han har bedt ordføreren om hjelp til å stanse aksjonistene fra å fremme sine ytringer på denne måten, er jo det et klart forsøk på å kneble ytringsfriheten, sier hun.

Ordfører i Frogn kommune, Thore Vestby, har besvart brevet fra Olav Thon og skriver ifølge Akershus Amtstidende følgende.

– Som ordfører verdsetter jeg lokalt engasjement høyt. Tilsvarende verdsetter jeg politiske ytringer fra innbyggere om saker kommunestyret har under behandling. Friheten til å uttale seg er forankret i grunnloven og en viktig bærebjelke i vårt demokrati, skriver ordføreren.

LES OGSÅ:

Laster kart, vennligst vent...

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK