Hopp til innhold

Tenkte samtaler

Ulven forteller ministeren at den en gang var et menneske. Billettløse Anne Frank møter en regelstyrt togkonduktør. En fremmed ringer for å be om unnskyldning og vaskehjelpen spør om hvorfor hun er underklassen.

Tenkte samtaler

Vargen og ministeren er et av stykkene i Tenkte samtaler. Der føler den papirløse flyktningen seg ikke lenger som et menneske, men som en ulv. Dialogen er skrevet av Anisur Rahman.

Foto: LAUNETTE Florian / Colorbox/PHOTOPQR/LA PROVENCE

Det er de fire knapt tenkelige møtene i Tenkte samtaler. Radioteatret gjør det mulig for lyttere å få høre samtalene slik de kunne ha hørtes ut, dersom de hadde funnet sted.

Svensk Radioteater inviterte svenske forfattere til å konstruere nettopp slike møter. Radioteatret har plukket fram fire av disse dialogene. Den ene er i original versjon, på svensk, de tre andre er oversatt og spilt inn med norske skuespillere.

Vargen og ministeren

- Man blir ikke varg over en natt. En gang var jeg faktisk et menneske, sier vargen til ministeren.

Men ministeren har sin bekymring, sitt dilemma: Landet ulven kommer fra vil ha den utlevert. Men ministeren kan jo ikke sende tilbake en varg.

- Men vi kan heller ikke ha deg her, sier ministeren oppgitt.

Med bakgrunn i sin egen situasjon har fribyforfatteren Anisur Rahman skrevet et sterkt stykke om papirløse flyktningers vanskelige situasjon.

Forfatteren peker i stykket på følelsen av å være som et dyr i bur. Det eneste man kan gjøre er å vente, i et ingenmannsland, uten å vite hvor lenge man må vente.

Omid Khansari spiller begge rollene. Oversettelse til svensk er ved Magnus Dahlerus. Musikk: Janne Tavares. Lyd: Michael Johansson, Lena Samuelsson, Monica Bergmark. Inspisient: Sven Philip. Produktion, regi: Marie Wennersten.

Laila Goody

Laila Goody spiller Helene, kvinnen som blir vekket av en fremmed som vil be om unnskyldning.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Skuls

En telefonsamtale i natten er utgangspunktet for stykket. Helene vekkes av telefonen. En fremmed, Carlos presenterer han seg som, vil be om unnskyldning. Han leder et av verdens største bilkonsern, og det er det som gir ham kvaler. Han vil så inderlig be om unnskyldning for utslippene som skader miljøet, for den globale oppvarmingen. Men han krever også unnskyldning fra Helene.

Skrevet av Anders Duus. Oversatt av Yngvil Kiran.

Medvirkende:
Helene – Laila Goody
Carlos – Kåre Conradi

Anne Frank og konduktøren

Anne Frank sitter på et tog. Uten billett. Når konduktøren kommer oppstår forvirringen. Hva skjer når en regelstyrt byråkrat møter en flyktningejente? Hvordan oppleves regelen om at alle må ha billett, en ufravikelig regel, for en som har sett verden i kaos, hvor alle regler er brutt?

Stykket er skrevet av Dmitri Plax og oversatt av Carl Henrik Grøndahl.

Medvirkende:
Anne - Silje Storstein
Konduktøren – Nils Johnson

Underklasse

Paulina får et spørsmål av den nye vaskehjelpen Marta. Hvorfor er jeg underklasse?

Medvirkende:
Paulina - Ulrikke Døvigen
Marta, vaskehjelpen - Marit Synnøve Berg

Om produksjonen: (De tre norske versjonene)
Regi: Steinar Berthelsen
Produsent: Mette Sapiraa
Prod.leder: Evy Finholt
Lyddesign: Arne Barca
Komponist: Åsmund Feidje

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters