Hopp til innhold

Foxtrot

Jakten på spiondømte Arne Treholt er blitt hørespill. Alle episodene kan høres på nett allerede nå.

Foxtrot
Foto: Illustrasjon: Pallade, Arendal (Bildet er fra Scanpix)

For å høre episodene, trykk på lenker lenger ned i saken.

Treholt ble gitt kodenavnet Foxtrot av den norske etterretningstjenesten. Han ble mistenkt, overvåket i lang tid og til slutt arrestert for spionasje. Store ressurser ble satt inn. Mye sto på spill. Han måtte avsløres og dømmes. Var han virkelig en storspion som begikk «et svik mot hos alle»? Nyere informasjon sår tvil om det.

I disse dager frigis lydbåndopptak fra rettsalen. Foxtrot er Radioteatrets fiktive historie om hva som kan ha skjedd underveis i denne saken og stykket er skrevet av Mathias Calmeyer.

Moralske skrupler
Vi følger politimennene Sverre og Willy som i 1977 blir vervet til kontra-etterretningstjenesten. De står sentralt i jakten på en KGB-spion i den norske statsadministrasjonen hvor Arne Treholt, kodenavn Foxtrot, er den de konsentrerer seg om.

Vi følger jakten frem til arrestasjonen på Fornebu og rettsaken i 1985, hvor Arne Treholt blir dømt for spionasje.

Sverre får etter hvert moralske skrupler for metodene som ble brukt til å få Treholt dømt. Han oppsøker gjenopptakelseskommisjonen i 2011 fordi han har ny og hittil taushetsbelagt informasjon om overvåkningsarbeidet.

Stykket stiller spørsmål
Serien er i fire episoder med undertitlene (1) Spionen, (2) Provokasjon, (3) Rettsaken og (4) Varsleren. Hørespillet spør hva som kan ha skjedd i saken. Stykket har fått ros av kritikerne.

Dagsavisens anmelder skriver: «Et stjernetungt lag spiller rollene til full tilfredsstillelse, og er med på å gjøre «Foxtrot» til et hørespill som våger å stille spørsmål og utfordre konsensus.»
Se hele anmeldelsen her.

Aftenpostens kritiker gir terningkast fem og skriver: «Hva om? Hva om? Hva om? Det er utgangspunktet for all god historiediktning. Og det er nettopp det Foxtrot har blitt.»

Stjernelag
Torgeir Reiten spiller hovedrollen som politimannen Sverre Eide. Ellers medvirker en rekke kjente skuespillere i serien, blant andre Jan Gunnar Røise, Nils Johnson, Nicolai Cleve Broch( som spiller Treholt), Lasse Lindtner, Linn Skåber, Maria Bock, , Charlotte Frogner og Ane Dahl Torp.

Stykket hadde premiere 8. september i NRK P2, og sendes søndager, med reprise mandager i samme kanal. Hørespillet vil også bli sendt i NRK P1 søndager med sendestart 15. september. Men hele serien kan høres på nett allerede nå.

Hør alle episodene her:

Torgeir Reiten (t.h) spiller hovedrollen som etterretningsagent Sverre, mens Jan Gunnar Røise spiller hans kollega Willy. Her er de i Radioteatrets studio.

Mathias Calmeyer (t.v), som har skrevet Foxtrot, og regissør Steinar Berthelsen under arbeidet med serien.

Linn Skåber og Per Kristian Ellefsen, som er noen av de dyktige skuespillerne i hørespillet, under leseprøvene.

Om produksjonen:

Skrevet av: Mathias Calmeyer
Dramaturger: Arne Barca og Steinar Berthelsen
Produsent: Gunhild Nymoen
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabell
Musikk Asmund Feidje
Lyddesign: Arne Barca
Regi: Steinar Berthelsen

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.