Hopp til innhold

Foxtrot

Jakten på spiondømte Arne Treholt er blitt hørespill. Alle episodene kan høres på nett allerede nå.

Foxtrot
Foto: Illustrasjon: Pallade, Arendal (Bildet er fra Scanpix)

For å høre episodene, trykk på lenker lenger ned i saken.

Treholt ble gitt kodenavnet Foxtrot av den norske etterretningstjenesten. Han ble mistenkt, overvåket i lang tid og til slutt arrestert for spionasje. Store ressurser ble satt inn. Mye sto på spill. Han måtte avsløres og dømmes. Var han virkelig en storspion som begikk «et svik mot hos alle»? Nyere informasjon sår tvil om det.

I disse dager frigis lydbåndopptak fra rettsalen. Foxtrot er Radioteatrets fiktive historie om hva som kan ha skjedd underveis i denne saken og stykket er skrevet av Mathias Calmeyer.

Moralske skrupler
Vi følger politimennene Sverre og Willy som i 1977 blir vervet til kontra-etterretningstjenesten. De står sentralt i jakten på en KGB-spion i den norske statsadministrasjonen hvor Arne Treholt, kodenavn Foxtrot, er den de konsentrerer seg om.

Vi følger jakten frem til arrestasjonen på Fornebu og rettsaken i 1985, hvor Arne Treholt blir dømt for spionasje.

Sverre får etter hvert moralske skrupler for metodene som ble brukt til å få Treholt dømt. Han oppsøker gjenopptakelseskommisjonen i 2011 fordi han har ny og hittil taushetsbelagt informasjon om overvåkningsarbeidet.

Stykket stiller spørsmål
Serien er i fire episoder med undertitlene (1) Spionen, (2) Provokasjon, (3) Rettsaken og (4) Varsleren. Hørespillet spør hva som kan ha skjedd i saken. Stykket har fått ros av kritikerne.

Dagsavisens anmelder skriver: «Et stjernetungt lag spiller rollene til full tilfredsstillelse, og er med på å gjøre «Foxtrot» til et hørespill som våger å stille spørsmål og utfordre konsensus.»
Se hele anmeldelsen her.

Aftenpostens kritiker gir terningkast fem og skriver: «Hva om? Hva om? Hva om? Det er utgangspunktet for all god historiediktning. Og det er nettopp det Foxtrot har blitt.»

Stjernelag
Torgeir Reiten spiller hovedrollen som politimannen Sverre Eide. Ellers medvirker en rekke kjente skuespillere i serien, blant andre Jan Gunnar Røise, Nils Johnson, Nicolai Cleve Broch( som spiller Treholt), Lasse Lindtner, Linn Skåber, Maria Bock, , Charlotte Frogner og Ane Dahl Torp.

Stykket hadde premiere 8. september i NRK P2, og sendes søndager, med reprise mandager i samme kanal. Hørespillet vil også bli sendt i NRK P1 søndager med sendestart 15. september. Men hele serien kan høres på nett allerede nå.

Hør alle episodene her:

Torgeir Reiten (t.h) spiller hovedrollen som etterretningsagent Sverre, mens Jan Gunnar Røise spiller hans kollega Willy. Her er de i Radioteatrets studio.

Mathias Calmeyer (t.v), som har skrevet Foxtrot, og regissør Steinar Berthelsen under arbeidet med serien.

Linn Skåber og Per Kristian Ellefsen, som er noen av de dyktige skuespillerne i hørespillet, under leseprøvene.

Om produksjonen:

Skrevet av: Mathias Calmeyer
Dramaturger: Arne Barca og Steinar Berthelsen
Produsent: Gunhild Nymoen
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabell
Musikk Asmund Feidje
Lyddesign: Arne Barca
Regi: Steinar Berthelsen

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.