Telenor må ikke sperre piratadgang

Film- og musikkbransjen fikk ikke medhold i kravet om at Telenor må stenge tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay.

Pirate bay
Foto: TBC

I ettermiddag falt dommen i saken som mer enn 20 internasjonale og norske film- og plateselskaper anla mot telegiganten.

Blant annet Universal, Sony og Fox stod bak søksmålet, som krevde at Telenor aktivt skulle blokkere tilgangen til fildelingsnettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder.

Tingretten i Asker og Bærum avviste i dag begjæringen. Begge parter må selv betale sine saksomkostninger.

Ikke rettstridig

I dommen skriver retten at den er enig med saksøkerne om at de bør kunne kreve at krenkelser mot deres rettigheter hindres eller stanses. Dette bør gjelde både de som utfører krenkelsene direkte eller de som medvirker til slike krenkelser, ifølge tingretten.

Retten mener at Telenor, gjennom å tilby nødvendig infrastruktur og nødvendig tjeneste for å overføre datatrafikk for at rettighetskrenkelsen kan finne sted, fysisk medvirker til krenkelsene.

Men samtidig finner retten ikke at Telenors medvirkning er rettstridig, fordi Telenor handler på samme måte uansett om deres tjeneste brukes til lovlig eller ulovlig formål.

Misfornøyd

– Retten sier at det var god grunn for rettighetshaverne til å reise sak. Saken har ifølge retten, reist viktige prinsippielle spørsmål og den har derfor vært i tvil om resultatet. Dette understrekes ved at Telenor ikke får dekket sine saksomkostninger, sier Marte Thorsby i IFPI, en pressemelding .

– Denne dommen innebærer at rettighetshaverne er rettsløse og rettens uttalelse bekrefter dette, sier Cato Strøm, direktør i TONO, i samme melding.

– Retten levner ingen tvil om rettighetshavernes behov for å få stanset krenkelsene og hevder det er nødvendig å finne en løsning for å møte dette behovet. Det henvises i dommen til den pågående lovgivningsprosess i Kulturdepartementet. Dette må lovgiver nå ta tak i, fortsetter Strøm.

Glede i Telenor

– Vi er selvsagt svært glade for at Tingretten har kommet til samme konklusjon som oss, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, i en pressemelding fra Telenor.

Han legger til at «Telenor mener det viktigste for å opprettholde et sunt inntektsgrunnlag i platebransjen og andre, vil være ved å bli bedre på å utvikle forretningsmodeller og tjenester som gjør bruk av The Pirate Bay og tilsvarende mindre attraktivt».

– Det er samtidig viktig for oss å være klare på at dette ikke er en sak for eller mot opphavsrett, men hvorvidt det er fornuftig at internettleverandører skal ha en sensurrolle over innhold på Internett, sier Kårhus videre.

Prinsipielle spørsmål

Også Eirik Solheim i NRK Beta er positiv til rettens avgjørelse. Han mener det er problematisk å forsøke og løse ulike brudd på opphavsretten på nett i rettsalen.

– Jeg synes ikke den tilnærmingen i forhold til å regulere nettet, er riktig. Det ville medført veldig mange andre store prinsipielle spørsmål hvis en nettleverandør plutselig skulle sensurere et spesifikt nettsted, sier Eirik Solheim i NRK Beta.

Tidligere dommer

I august var The Pirate Bay nede i knapt et døgn etter at tingretten i Stockholm krevde at den svenske nettleverandøren Black Internet måtte slutte å levere trafikk til nettsiden. I løpet av 24 timer var nettstedet flyttet til nye servere, og i drift igjen.

Kulturstrøm

 • Skipstunnel kan bli klar i 2025

  Verdens lengste tunnell for skip som er foreslått på Stadt kan tas i bruk i 2025, melder Kystverket, som mener kostnadene kan holdes innenfor rammene til Nasjonal transportplan. Storinget må vedta investeringen. Her kan du se flere bilder av Snøhettas forslag til tunnelen, 1,7 km lang.

  Stad skipstunnel
  Foto: Kystverket/Snøhetta
 • Gloria Vanderbilt er død

  Den ikoniske amerikanske moteskaperen og kunstneren døde med familien rundt seg, 95 år gammel, melder CNN. Vanderbilt arvet en av USAs rikeste familier, men markerte seg også som forfatter med flere bestselgende bøker. Hun arbeidet også som maler, skuespiller og var en pioner for designerjeansen, skriver Vogue.

  Gloria Vanderbilt
  Foto: AP
 • Fatboy Slim kuraterer Smileykunst

  DJen har inkludert sin egen samling i utstillingen «Smile High Club» han har valgt kunst til i Lisboa. Han har samlet på den ikoniske Smiley-en siden han oppdaget den på Talking Heads´ 12"single «Psycho Killer» i 1977, sier han til Underdogs Gallery. Den stiliserte Smiley-en ble designet av Harvey Ball i 1963.

  Smiley
  Foto: Wikimedia Commons