Nå blir norske tegneserier sikret plass i bibliotekhyllene

Norske tegneserier blir garantert å finne i bibliotekhyllene neste år. Tegneserier er nemlig tatt inn i Kulturrådets innkjøpsordning.

Christopher Nielsens tegneserie Uflaks

Fra Christopher Nielsens «Uflaks», et eksempel på en norsk tegneserie for voksne som kan bli kjøpt inn til norske biblioteker som følge av at tegneserier nå blir en del av Kulturrådets innkjøpsordning.

Foto: Christopher Nielsen

Før helgen ble det klart at to millioner kroner settes av til innkjøp av tegneserier til norske biblioteker i neste års statsbudsjett.

Bendik Kaltenborn

Tegneserieskaper Bendik Kaltenborn er glad for at hans verker til neste år kan bli kjøpt inn til norske biblioteker.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix
Espen Holtestaul

Espen Holtestaul i forlaget No Comprendo Press er glad for at tegneserier for ungdom og voksne nå blir kjøpt inn til norske biblioteker.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det skjedde da kulturbudsjettet ble vedtatt i Stortinget.

– Dette sender et signal om at tegneserier blir respektert og at det er noe man kan holde på med. Det blir lagt til rette for at man skal kunne drive med tegneserier og leve av det, sier tegneserieskaper Bendik Kaltenborn.

Kalterborn står blant annet bak serien «Seks sultne menn», som vant Sproingprisen i 2006 for «Beste norske tegneserie».

Vil nå ungdom og voksne

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun ønsker å få spredt norske tegneserier til den eldre garde – ikke bare til barn.

– Vi ser at det er stor interesse for norske tegneserier. Innkjøpsordningen vi har i dag for tegneserier er en del av innkjøpsordningen for barne- og ungdomsbøker, men mange norske tegneserier retter seg mot ungdom og voksne også. Vi håper nå å få spredt også disse tegneseriene rundt på bibliotekene, sier hun.

Den nye ordningen skal formelt vedtas av Kulturrådet 24. januar, men alt er nå på plass for at den skal komme i orden.

– Gir tegneserier høyere status

Tegneseriemiljøet og fagforeningen Grafill har i flere år etterspurt en slik innkjøpsordning. Espen Holtestaul, sjef i forlaget No Comprendo Press, tror den nye satsingen vil gi tegneserier en ny aksept.

– Dette vil hjelpe veldig for å få tegneserier akseptert som kunstform. Den blir ikke tatt så seriøst som den fortjener, og dette vil gi den en sterkere posisjon.

– Hvem kommer dette til gode?

– Det er selvsagt tegneserietegnerne og -utgiverne, men ikke minst også leserne. Å få seriene tilgjengelig på biblioteket vil hjelpe dem å nå mange flere, sier Holtestaul.

Hør saken fra Kulturnytt:


LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.