NRK Meny
Normal

«Mormor» har fått sitt eget julehefte

Nå kan du for første gang møte Anne-Cath. Vestlys Mormor og de åtte ungene i et eget julehefte.

Mormor har blitt julehefte

Jo Vestly, Anne-Cath. Vestly sin sønn, leser i det nye juleheftet om mormor og de åtte ungene hjemme i stua i Mjøndalen.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Anne-Cath. Vestly

Anne-Cath. Vestly er en av landets mest kjente forfattere. Hun gikk bort i 2008.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Anne-Cath. Vestly ga ut en rekke bøker om mormor og de åtte ungene. Og i tillegg til bøkene har det blitt laget både hørespill, filmer og teater av historiene. I år kan du også for første gang møte mormor og familien i et eget julehefte.

– Det var forlaget Egmont som ønsket å lage en tegneserie ut av historiene om mormor og de åtte ungene. Etter å ha tenkt oss om, var vi i familien Vestly positive til dette, forteller Jo Vestly, den ene av Anne-Cath. Vestlys to sønner.

Var skeptisk

De fleste av bøkene til Anne-Cath. Vestly ble illustrert av mannen hennes, Johan Vestly. Bak det nye juleheftet står en rekke nye utformere og illustratører. Jo Vestly forteller at han en stund vurderte om det var riktig å plassere fortellingene til moren i et eget julehefte.

Jo Vestly

Jo Vestly er sønnen til Anne-Cath. Vestly.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det er alltid spennende når noen skal bearbeide et originalstoff. Det samme gjaldt for arbeidet med dette tegneserieheftet. De har jo bearbeidet teksten til mor og forsøkt å få materialet til å passe inn i tegneserieformatet.

– Hvordan synes du resultatet har blitt?

– Jeg synes det har blitt bra! Men vi venter fortsatt på at en tegner skal treffe akkurat slik vi ønsker. Men det er viktig å huske på at dette har vært en vanskelig oppgave for dem, så jeg skjønner at de kan ha strevd, sier Vestly.

Tror moren hadde vært fornøyd

Lillebror og Knerten kom ut som julehefte for første gang i fjor, og i år er det altså mormor og de åtte ungene sin tur. Jo Vestly tror at moren ikke hadde hatt noe imot at fortellingene hennes har havnet i julehefter.

– Vi prøver alltid å tenke på hvordan hun ville ha ønsket at det skulle ha blitt utformet. Jeg tror også at vi kjente henne svært godt, forteller sønnen til Anne-Cath. Vestly.

Mormor har blitt julehefte

Nå kan du før første gang finne et julehefte med historier om mormor og de åtte ungene i butikkene.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Flere historier fra bøkene

I det nye juleheftet får du blant annet være med mormor og familien på tur til fjellet, og du kan lese om hvordan det går når far skal bake julekaker helt på egen hånd. I tillegg finner du en egen historie med familiens hund, Ovnsrøret.

– Heftet er satt sammen av forskjellige småhistorier fra mors forfatterskap, som videre er gjort om til historier i tegneserieformat. Det er en annerledes og spennende måte å visualisere på, sier Jo Vestly.

Tips til leserne

Selv vokste Jo Vestly opp med mange av bøkene til moren, men han forteller at han og broren også leste en rekke tegneserier som små. Og Jo Vestly har et tips til lesere av tegneseriehefter i disse juletider.

– Det er ekstra koselig å lese tegneserier dersom det knitrer i peisen. Det går også enn å sette på litt svak julemusikk i bakgrunnen, for å få den rette stemningen, avslutter Vestly.

En ny film om mormor og de åtte ungene er ventet å komme på norske kinoer i løpet av 2012.