NRK Meny
Normal

Lager teater om Joseph Fritzl

En svensk teatergruppe lager en forestilling om østerrikeren Joseph Fritzl, og kaller det en forestilling om kjernefamilien.

Josef Fritzl
Foto: Helmut Fohringer / AFP

Fritzl holdt sin datter og deres felles barn fengslet i en kjeller i 24 år.

Da et teater i Østerrike forsøkte det samme, måtte regissøren ha politibeskyttelse fordi stykket vakte så sterke reaksjoner .

Ifølge sydsvenskan.se er det ikke et kontroversielt stykke. Alle rollene spilles av menn. Rollen som datteren Elisabeth, blir levendegjort med en dukke.

– Elisabeth er heltinne og offer i dette stykket. Det ville vært utrolig komplisert å la henne representeres av et menneske på scenen, sier Anders Carlsson, som er Institutets kunstnerlige leder til sydsvenskan.se .

Stykket «Conte D'Amour» er et samarbeid mellom den finske teatergruppen Nya Rampen og den svenske kunstneren Markus Öhrn. Stykket vises for publikum i en kjeller.

Et stykke om kjernefamilien

Carlsson sier stykket er et forsøk på å føre en diskusjon om tosomhet og kjernefamilien.

– Vi kaller ikke personene ved deres riktige navn. De kalles heller «Sønn, 5 år», eller «Datter. 19 år». Dette er ingen dokumentar, vi forsøker å finne det almengyldige. At man vil ha en familie. At man vil eie den man elsker så mye at man «stenger personen inne». Dette er noe som vi alle sysler med i våre forhold.