Hopp til innhold

Fritzl-teater vekker avsky

Teaterstykket om familien Fritzl vekker så sterke reaksjoner i Østerrike at regissøren må ha politibeskyttelse.

Josef Fritzl

Historien om Josef Fritzl som holdt sin datter Elisabeth innesperret i en kjeller i 24 år, blir teater.

Foto: POLICE HO / AFP

"Pension Fritzl" har premiere 23. februar og er allerede utsolgt. Stykket har premiere tre uker før rettssaken mot Josef Fritzl (73) begynner.

Les også: Josef Fritzl tiltales for drap

- Fornuftig debatt

I rekken av teaterstykker som bygger på aktuelle hendelser har det dukket opp et stykke om familien Fritzl. Kunstneren bak stykket, Hubert Kramar, har nå måttet søke politibeskyttelse. Han forsvarer seg med å si at stykket er "et slag for en mer fornuftig offentlig debatt".

- Østerrikes problem er at ytringsfriheten stanset med Adolf Hitler og har aldri helt kommet tilbake, sier Hubert Kramar til NRK.

Nå mener han selv han har blitt offer for dette.

Forbanner stykket

Elisabeth Fritzl

Elisabeth Fritzl misliker sterkt at det lages en teaterstykke om familien. Arkivfoto.

Foto: PAUL PLUTSCH/US PRESS/SIPA / PAUL PLUTSCH/US PRESS/SIPA

Hans teaterstykke "Pension Fritzl" er forbannet av skribenter i østerrikske aviser, av politikere, særlig fra høyresiden, og ikke uventet av Josef Fritzls datter Elisabeth.

Josef Fritzl holdt sin datter Elisabeth innesperret i en kjeller i 24 år og fikk sju barn med henne.

Se video: Fritzl er barnas far

Et spark til mediene

Ifølge Kramar er ikke hans prosjekt å gjenfortelle historier fra kjelleren eller å la sine skuespillere fremstille medlemmer av familien Fritzl.

- Jeg har respekt for ofrene, understreker Kramar.

Kramar sier han ønsker å bruke historien som utgangspunkt for å si noe om hvordan østerriksk presse og offentlighet lenge har fortiet kritikkverdige forhold, samtidig som pressen har sluppet de mest grusomme og salgbare historiene løs med nærbilder og detaljerte beskrivelser.

- Med tabloidpressen blir folk voldtatt to ganger, sier han.

Teaterviter Jon Nygaard mener alle temaer i utgangspunktet egner seg som teater, men han synes ikke Hubert Kramars idé om å sparke til mediene og offentligheten er noen overbevisende løsning på hvordan man skal gjøre Fritzl-saken til teater.

- Det er litt baklengs å angripe eller diskutere mediene i et annet medium. Skal man ta et oppgjør med hvordan mediene har fortalt en sak, så er det der hvor det har skjedd man skal ta kritikken, mener Nygaard.

- Avart av Se og Hør

Nygaard mener teatrene selv må fange opp det som skjer i samfunnet og dikte sine egne historier, ikke fortelle om hva som har skjedd etterpå.

- Dette blir mer en slags avart av Se og Hør eller andre oppslagsmedier, det synes jeg ikke er teaterets rolle, sier Nygaard.

Sjefen på Black Box teater i Oslo, Kristian Seltun, tviler på at historier som er så grusomme som den om familien Fritzl kan la seg fortelle fra en scene.

- Hvis sakene er individuelt orienterte i form av at det er personer involvert, hvis det er grusomt og på alle måter vondt, så synes jeg man skal tenke seg veldig godt om før man ripper opp i det, sier Seltun.

Rettssaken

Rettssaken mot den voldtekts- og incesttiltalte østerrikeren Josef Fritzl begynner etter planen 16. mars, skriver NTB.

Fritzl er tiltalt blant annet for å ha holdt sin datter Elisabeth, nå 42 år gammel, innesperret i 24 år, incest, voldtekt og drap på ett av de sju barna han fikk med datteren. Saken ble kjent i april i fjor da datteren klarte å få brakt ett av barna til sykehus.

En talsmann for domstolen sier at det er satt av fem dager til rettssaken, og at det er ventet at saken vil pågå bak lukkede dører.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.