Tar terror-teater til Norge

Det danske teaterstykket basert på Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal settes opp i Norge.

Kai Johnsen

Kai Johnsen skal sette opp den danske produksjonen på Dramatikkens hus. Her er han avbildet på Det Norske Teatret i 2006.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den danske regissøren Christian Lollikes monolog «Manifest 2083» har fått mye kritikk for å være spekulativt. Nå avslører Dramatikkens Hus i Oslo at de skal utvikle stykket sammen med Lollike.

Hentes fra København

DENMARK-CULTURE-THEATER-NORWAY-ATTACK -

Den danske regissøren Christian Lollike.

Foto: Martin Ballund / Afp

Kunstnerisk leder på Dramatikkens hus Kai Johnsen forteller at de har en tett dialog med regissøren.

– Jeg fikk en e-post fra ham i går kveld. Han sa at han var kommet i gang, og at dette er både fryktelig interessant og fryktelig vanskelig, sier Johnsen.

Johnsen forteller at Dramatikkens hus er involvert i selve utviklingen av forestillingen.

– Etter alt å dømme blir premieren i København i midten av oktober. Så er tanken at de går på flyet til Oslo neste morgen, slik at det blir Oslo-premiere dagen etter, sier Johnsen.

For en måneds tid siden vakte prosjektet sterke reaksjoner, både i teater-kretser og fra støttegruppen for 22-juli.

Les også: – Dette er en prosess som er viktig

Les også: – Så støtende at vi ikke har ord

Prosjekter i flere land

Yoeri Albrecht

Yoeri Albrecht

Foto: Jan Boeve / De Baile

Flere andre teaterstykker om 22. juli er også under utvikling. To i Sverige, ett i England og ett i Nederland, der det anerkjente kultursenteret De Balie i mars skal se for seg et tenkt møte mellom Breivik og den omstridte høyrefløypolitikeren Geert Wilders.

Senterets kunstneriske leder Yoeri Albrecht sier at kunstnerisk bearbeidelse er viktig for å oppnå forståelse av forferdelige hendelser.

– Jeg tror forferdelige hendelser behøver å bli arbeidet med og kommentert av kunstnere. Ellers blir vi ikke i stand til å forstå dem, sier Albrecht til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video fdc46654-e915-4048-9cf4-967a2b66feec.jpg

Danskene forsvarer Breivik-teater

– Viktig med rett fokus

Tegneserieskaper Karstein Volle er en av mange som har arbeidet med et kunstnerisk prosjekt relatert til terrorangrepet.

– Det problematiske er selvfølgelig at noen kan komme til å glamorisere ham. Og at en ender opp med å gi fyren det han var ute etter, nemlig oppmerksomhet, sier Volle.

Karstein Volle

Karstein Volle, forfatterportrett

Foto: privat

Hans tegneseriebok «Bedre folk» er ett av nesten 40 prosjekter relatert til 22. juli som så langt har fått støtte av Fritt Ord. I boka utforsker Volle tilhørighet og nasjonalisme, men unngår bevisst å fokusere på Breivik.

– Jeg synes det er veldig viktig at vi tar tak i dette og går gjennom hva som gikk galt. Men jeg tror en trår feil hvis det bare blir fokus på Breivik. Det som er viktig er det ideologiske bakteppet og fremmedgjørelsen som gjør at en begynner å tenke på andre som umennesker, sier Volle.

– Vil ikke spre hans tanker

Også seks norske og utenlandske dokumentarfilmer om terroraksjonene er i produksjon eller under utvikling. Ni norske 22. juli-bøker kom ut før jul og nesten dobbelt så mange er nå på trappene. Kai Johnsen ved Dramatikkens Hus mener de stadig flere eksemplene på vestlige personer som retter våpen mot seg selv og sine egne, må undersøkes.

– Det er rystende at prosjektet har blitt angrepet så raskt og brutalt. Jeg kan garantere at dette på ingen måte vil bidra til å spre Breiviks tanker, sier Johnsen.

Kulturstrøm

 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg
 • Kinoklar Bent Hamer-film

  Fredag har «The Middle Man» fra regissør Bent Hamer kinopremiere. Filmens skuespillerlag består blant annet av Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Trond Fausa Aurvåg og Aksel Hennie. – Mørk, mystisk og tørrvittig dramakomedie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Pål Sverre Hagen i filmen "The middle man" av Bent Hamer. Premiere september 2021.
  Foto: John Christan Rosenlund (FNF) © 2020 BULBUL FILM / THE MIDDLE MAN FILMS INC / PANDORA FILM