Hopp til innhold

Tar terror-teater til Norge

Det danske teaterstykket basert på Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal settes opp i Norge.

Kai Johnsen

Kai Johnsen skal sette opp den danske produksjonen på Dramatikkens hus. Her er han avbildet på Det Norske Teatret i 2006.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den danske regissøren Christian Lollikes monolog «Manifest 2083» har fått mye kritikk for å være spekulativt. Nå avslører Dramatikkens Hus i Oslo at de skal utvikle stykket sammen med Lollike.

Hentes fra København

DENMARK-CULTURE-THEATER-NORWAY-ATTACK -

Den danske regissøren Christian Lollike.

Foto: Martin Ballund / Afp

Kunstnerisk leder på Dramatikkens hus Kai Johnsen forteller at de har en tett dialog med regissøren.

– Jeg fikk en e-post fra ham i går kveld. Han sa at han var kommet i gang, og at dette er både fryktelig interessant og fryktelig vanskelig, sier Johnsen.

Johnsen forteller at Dramatikkens hus er involvert i selve utviklingen av forestillingen.

– Etter alt å dømme blir premieren i København i midten av oktober. Så er tanken at de går på flyet til Oslo neste morgen, slik at det blir Oslo-premiere dagen etter, sier Johnsen.

For en måneds tid siden vakte prosjektet sterke reaksjoner, både i teater-kretser og fra støttegruppen for 22-juli.

Les også: – Dette er en prosess som er viktig

Les også: – Så støtende at vi ikke har ord

Prosjekter i flere land

Yoeri Albrecht

Yoeri Albrecht

Foto: Jan Boeve / De Baile

Flere andre teaterstykker om 22. juli er også under utvikling. To i Sverige, ett i England og ett i Nederland, der det anerkjente kultursenteret De Balie i mars skal se for seg et tenkt møte mellom Breivik og den omstridte høyrefløypolitikeren Geert Wilders.

Senterets kunstneriske leder Yoeri Albrecht sier at kunstnerisk bearbeidelse er viktig for å oppnå forståelse av forferdelige hendelser.

– Jeg tror forferdelige hendelser behøver å bli arbeidet med og kommentert av kunstnere. Ellers blir vi ikke i stand til å forstå dem, sier Albrecht til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video fdc46654-e915-4048-9cf4-967a2b66feec.jpg

Danskene forsvarer Breivik-teater

– Viktig med rett fokus

Tegneserieskaper Karstein Volle er en av mange som har arbeidet med et kunstnerisk prosjekt relatert til terrorangrepet.

– Det problematiske er selvfølgelig at noen kan komme til å glamorisere ham. Og at en ender opp med å gi fyren det han var ute etter, nemlig oppmerksomhet, sier Volle.

Karstein Volle

Karstein Volle, forfatterportrett

Foto: privat

Hans tegneseriebok «Bedre folk» er ett av nesten 40 prosjekter relatert til 22. juli som så langt har fått støtte av Fritt Ord. I boka utforsker Volle tilhørighet og nasjonalisme, men unngår bevisst å fokusere på Breivik.

– Jeg synes det er veldig viktig at vi tar tak i dette og går gjennom hva som gikk galt. Men jeg tror en trår feil hvis det bare blir fokus på Breivik. Det som er viktig er det ideologiske bakteppet og fremmedgjørelsen som gjør at en begynner å tenke på andre som umennesker, sier Volle.

– Vil ikke spre hans tanker

Også seks norske og utenlandske dokumentarfilmer om terroraksjonene er i produksjon eller under utvikling. Ni norske 22. juli-bøker kom ut før jul og nesten dobbelt så mange er nå på trappene. Kai Johnsen ved Dramatikkens Hus mener de stadig flere eksemplene på vestlige personer som retter våpen mot seg selv og sine egne, må undersøkes.

– Det er rystende at prosjektet har blitt angrepet så raskt og brutalt. Jeg kan garantere at dette på ingen måte vil bidra til å spre Breiviks tanker, sier Johnsen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters