NRK Meny
Normal

Svinekoteletter og rasespørsmål

«Ikke ligg på knærne hvis du vil bli bønnhørt. Reis deg opp og rop!»
Simone de Beauvoir er på «Bar-B-Q-resteaurant» i Harlem.

42. Street bei Nacht, Foto Norddeutscher Lloyd, Bremen 1935
Foto: Norddeutscher Lloyd, Bremen 1935

Hør: Simone de Beauvoir i Amerika del 2. 14.11.2009

Richard Nathaniel Wright
Sammen med sin afroamerikanske venn Richard Wright og hans trolovede Ellen Poplar vandrer Simone nedover langs Lenox Avenue denne fredagskvelden i mai 1947. De blir sultne og svinger innom en Bar-B-Q-resteaurant der de bestiller svinekoteletter, pommes frites og vann.

Denne menyen setter tankene i sving «og vi blir naturlig brakt til nok en gang å diskutere rasespørsmålet» (SdB s 332). de Beauvoir må ha kjent Richard og Ellen fra Paris, for Wright slo seg ned i Paris etter andre verdenskrig. I USA var ble han kjent som forfatter og som medlem i det amerikanske kommunistpartiet.

Harlem
Wright hadde vært redaktør i Harlemutgaven av avisen « The Daily Worker ». Han kjente Harlem godt og sørget for at Simone de Beauvoir med letthet kunne bevege seg inn og ut av kneiper som bare afroamerikanere kjente. Hun gjengir noen av synspunktene hans i Amerikabrevene. (SdB s 333).

Wright beklager den typen tiltrekning mange hvite, og særlig hvite intellektuelle i New York, føler for de svarte. «De definerer dem som antitesen til den amerikanske sivilisasjon: praktfullt begavede for musikk og dans, rike på dyriske instinkter, blant annet en usedvanlig sansekraft, sorgløse, sløve, drømmende, poetiske, åpne for religiøse følelser, udisiplinerte, barnslige, det er det konvensjonelle bildet de gjerne har av de svarte.

Og de ”går til de svarte” fordi de har projisert inn i dem det de selv gjerne ville ha vært og ikke er». Til denne «grausame Salbe» legger Wright til at: «De som er mest fascinert er de som føler de mest dyptgripende manglene ved seg selv, (…) de er for det meste bitre, syke, nevrotiske individer, svake mennesker jaget av mindreverdighetskomplekser». (SdB s 333)

Hva skal vi si til dét?
Vi som leser om og lytter med den største interesse til åndsytelsene fra Harlem i den samme epoken som Wright kritiserer?
Tja..
Kanskje det Wright sikter til var fordommer som tiden har visket ut? Han er inne på denne muligheten selv i det Simone de Beauvoir refererer fra denne fredagskvelden med koteletter, vann og pommes frites: «Wright mener denne holdningen er skadelig (…) fordi den bidrar til å opprettholde forskjellen mellom de to kastene. (..) Forskjeller Wright mener kan avskaffes» (s st).

Simone de Beauvoir på fjernsyn
Nedenfor har jeg lagt et lite klipp fra et fjernsynsintervju med Simone de Beauvoir. Morsomt å se fjeset hennes for meg som ikke snakker og forstår fransk så godt lenger. (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Musikken

1: Ain't nobodys bussiness if I do Billie Holiday

2: Fifty-fifty Blues Louis Armstrong & Jack Teagarden

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp