NRK Meny
Normal

Svenskene har fått øynene opp for norsk krim

– Vi er kanskje ikke brødre og søstre, men søskenbarn. Jeg ser ingen forskjell på svensk og norsk krim, sier svenskenes krimyndling.

Video Leif GW Persson

Leif GW Persson er bestselgende krimforfatter i Sverige.

Jo Nesbø, Anne Holt og Karin Fossum har solgt bra i Sverige i flere år. Nå er for første gang en debutant kjøpt inn i nabolandet, før han er gitt ut i Norge. Jørgen Brekke heter det nye stjerneskuddet. Thomas Enger er en annen.

Leif GW Persson mener vi kan snakke om en felles skandinavisk understrøm i kriminallitteraturen.

– Det handler jo til syvende å sist om å være gode fortellere, og om miljøer vi kan identifisere oss med, sier han.

Selv trekker han frem norske forfattere som Anne Holt og Karin Fossum, men:

– Jeg leser ikke så mye krim, får rett og slett litt nok av det på jobben, sier Persson, som er kriminologiprofessor og forfatter.

– Norsk krimbølge

Eva Lie-Nielsen, rettighetsredaktør, Gyldendal

Eva Lie-Nielsen, rettighetsredaktør, Gyldendal

Rettighetsredaktør i Gyldendal, Eva Lie-Nielsen, mener vi rett og slett kan snakke om en ny bølge av krimtalenter i Norge.

– Trafikken har tatt seg veldig opp. For første gang har vi opplevd at norsk krim blir solgt til Sverige før den har kommet ut i Norge, sier hun.

Hun viser til debutanten Jørgen Brekke, som gir ut «Nådens omkrets» i Norge på nyåret. Den er allerede solgt til nabolandet.

En verdensdomene

Hva tror du er årsaken?

– Det handler rett og slett om at norsk krim er blitt mye bedre. Svenskene har hatt en slags verdensdomene, men nå kommer vi godt etter, sier Lie Nilsen.

En norsk krimyndling, Jo Nesbø, mener det har tatt svenskene veldig lang tid å oppdage norsk krim. Selv har han alltid solgt godt i Sverige.

Se video:

Video Jo Nesbø

Jo Nesbø er norsk bestselgende krimforfatter

– Det har gått 13 år før det løsnet, sier Jo Nesbø, som gir forfattere som Anne Holt og Karin Fossum æren for å ha brøytet vei.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høy prestisje

Høy prestisje og bedre kvalitet er årsakene at svenskene er mer nysgjerrige på norsk krim nå, tror Nesbø.

– Sjangeren apellerer til de gode fortellertalentene. Men jeg leser ikke så mye svensk krim, jeg er mer inspirert av amerikansk og britisk krim, sier den norske krimkongen.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom