NRK Meny
Normal

Styrte Det Hvite Hus med astrologi

Nancy Reagan styrte sin mann, Det Hvite Hus og den amerikanske politikken gjennom astrologi.

Nancy Reagan tar farvel med sin mann
Foto: PETER JONES / AP

Anne Frances Robbins het hun egentlig, og ble født 6.juli 1921. Moren Edith, som var stumfilmstjerne, kalte sin ene datter Nancy.

Giftet seg på nytt

Far og mor ble skilt, og moren giftet seg med en rik nevrokirurg ved navn Loyal Davis. Rent bortsett fra at hr. Davis valgte å adoptere lille Nancy som sin egen datter og gi henne sitt etternavn, så var han en en svært konservativ republikaner og en uttalt rasist.

Ingen med mørkere hudfarge slapp inn i huset til familien Davis, annet enn som tjenere selvsagt…

Fikk et bra hjem

President Ronald Reagan sammen med førstedame Nancy og avdøde prinsesse Diana

President Ronald Reagan sammen med førstedame Nancy og avdøde prinsesse Diana

Foto: SCOTT STEWART / AP

Anne Frances Robbins ble altså Nancy Davis fra nå av. Og fra å leve et usikkert familieliv, med en mor som var mest opptatt av skuespillerkarrieren, og en far som aldri brydde seg, ble hun nå en datter i det som kalles et svært respektabelt hjem.

Første gang i Det Hvite Hus

Hun opplevde til og med å bli invitert til Det Hvite Hus som 7-åring på påskeegg-jakt, der fikk hun ta førstedame Grace Coolidge i hånden. Ingen av dem ante at den lille rødblonde piken skulle bo i det samme huset noen tiår senere.

Ble nesten filmstjerne

Nancy fulgte i sin mors fotspor, og forfulgte, litt halvhjertet, en karriere som filmstjerne. Det tok aldri helt av, det skjedde mye mer bak kulissene for unge Nancy Davis.

Gravid da hun giftet seg

I 1949 møtte hun nemlig cowboy-filmstjernen Ronald Reagan. Da de giftet seg i 1952 var Nancy tre måneder på vei. Og Ronnie, som Nancy alltid kalte ham, rakk altså akkurat å skille seg fra sin første kone, Jane Wyman.

Henne kjenner mange av oss som førsteheksa Angela i tv-serien Falcon Crest. Men i tillegg fikk Jane en Oscar for sine prestasjoner på lerretet, og gjorde det altså adskillig bedre enn Ronnie og Nancy på den fronten.

Arnold Schwarzenegger og Nancy Reagan under republikansk presidentdebatt

Nancy Reagan sammen med Arnold Schwarzenegger under republikansk presidentdebatt.

Foto: DANNY MOLOSHOK / REUTERS

Politisk karriere

Ekteparet Reagan gjorde derimot politisk karriere. Først omvendte Nancy Ronnie til å bli republikaner. Så ble de guvernørpar i California, der Arnold Schwarzenegger sitter nå, og den 20. januar 1981 flyttet de inn i Det Hvite Hus.

Det var starten på deres livs hovedroller, som skulle vare i hele åtte år, altså i to presidentperioder.

Sluttet nesten før det begynte

Det var bare på nære nippet at Ronald Reagans presidentkarriere endte etter kun 69 dager. Den 30. mars 1981 ble han utsatt for et attentatforsøk.

Kulen traff lungen hans i stedet for hjertet. Ronnie hadde englevakt og overlevde, og Nancy lot astrologien få sitt inntog i Det Hvite Hus.

Opptatt av astrologi

Fra den dagen ble Nancy Reagan enda mer opptatt av astrologi enn hun hadde vært siden 1967. Alle viktige møter for presidenten ble nå nøye planlagt ut fra astrologiske beregninger, og på mange måter kan vi si at astrolog Joan Quigley styrte president Reagans politiske liv, sammen med fru Nancy.

Men ryktene forteller at alt da man skulle bestemme visepresidentkandidat ble astrologer konsultert. Og valget falt altså på George Bush senior, og det var visst fordi hans stjernetegn gikk så godt sammen med Ronalds.

Tidligere førstedame Nancy Reagan og visepresident Dick Cheyney

Tidligere førstedame Nancy Reagan og visepresident Dick Cheyney

Foto: JASON REED / Reuters

Manipulert mann

Da stabssjef i Det Hvite Hus, Donald Regan, måtte gå av, skrev han en bok der han beskrev Nancy Reagan som en ond og mørk personlighet som manipulerte sin passive mann, og som lot astrologien styre amerikansk politikk.

Heks eller lojal hustru?

Nå er det ikke noe nytt av kvinner i maktposisjon lett får stempel som hekser. Og vi får vel aldri helt klarhet i om Nancy Reagan var en manipulerende, astrologibesatt førstedame, eller om hun rett og slett var en lojal hustru som elsket sin presidentmann og ville beskytte ham.

Ting kan tyde på at hun var litt av begge deler.

Men siden det ikke er noen tvil om Nancy Reagans tro på at astrologi har noe for seg, er det jo en litt artig detalj at den som deler samme bursdagsdato som henne, og ble født på dagen 25 år etter henne, er nåværende president George W. Bush.

Og det er kanskje den aller mest skremmende detaljen her, hvis man altså har tro på astrologi.

Flere kulturnyheter