Hopp til innhold

Streep slår tilbake mot kritikken

Meryl Streep slår tilbake mot David Camerons nådeløse slakt av filmen om Margaret Thatcher.

Minister Margaret Thatcher og Meryl Streep

Filmstjernen Meryl Streep har fått lovord for sitt portrett av den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher i filmen «The Iron Lady».

Foto: HANDOUT / Reuters

David Cameron

David Cameron mener det er feil at filmen tar for seg Thatchers alderdom og demens, i stedet for å beskrive hennes innsats som Storbritannias første kvinnelige statsminister.

Foto: HANDOUT / Reuters

Streep spiller rollen som Margaret Thatcher i filmen «Jernkvinnen», som i disse dager har premiere i Storbritannia. Nå går Streep til angrep på Thatchers etterfølger og partivenn David Cameron – og kaller hans kritikk av filmen for «upassende».

Uttalelsene hun sikter til er statsministerens ønske om at filmen burde vært laget på et senere tidspunkt.

– Filmen fokuserer mer på alderdom og demens enn på Thatcher som en fantastisk statsminister. Streep gjør en fantastisk tolkning av henne, men jeg skulle ønsker de hadde ventet med å lage filmen, sa Cameron til BBC forrige uke.

Meryl Streep lar seg ikke akkurat begeistre av Camerons kritikk.

– Men han da? Som på radio sier at folk bør vente til hun er død før de gjør film om henne. Hvordan må det føles for henne, spør Streep.

– En ynkelig dame

Men selv om Streep får strålende kritikker for sin tolkning av den tidligere britiske statsministeren, står konservative politikere nærmest i kø for å slake filmen.

– Filmen reduserer henne til en ynkelig og dement gammel dame, sier kritikere. De mener filmen tar fra henne all verdighet, blant annet fordi den tar utgangspunkt i hennes nåværende tilstand som dement.

«Jernkvinnen» skildrer en ensom dame som snakker med sin avdøde mann, og som i forvirrede tilbakeblikk husker enkelte store øyeblikk i livet.

– Jeg fatter ikke at regissør og manusforfatter, i en biografisk film om Margaret Thatcher, velger å fokusere på hennes siste år, hvor hun fremstilles som en ensom, skrøpelig og dement dame, sier Rob Wilson, parlamentsmedlem for Det konservative partiet til BBC News.

– Krevende rolle

Thatcher satt med den politiske styringen under en turbulent periode i engelsk historie, men det er ikke det politiske dramaet som fanget interessen til Streep.

– Jeg var interessert i filmen, nettopp fordi den ikke fokuserer på det politiske aspektet ved livet hennes. Det er et dypt innblikk på livet, sier Streep.

Streep har tidligere sagt at rollen som Margaret Thatcher var en utfordring.

– Det var ekstremt skummelt fordi jeg er fra New Jersey. Men som en outsider, kjente jeg meg igjen i hennes situasjon, sier hun i intervju med Associated Press.

Streep forteller i intervjuet at erfaringer fra hennes eget liv hjalp henne å forstå utfordringene i Thatchers liv.

I 1970 tilbakte hun et semester som utvekslingsstudent ved Dartmouth College, et universitet som inntil 1972 var forbeholdt menn.

Kompromissløs kvinne

Margaret Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» for sin kompromissløse holdning under sin tid som Storbritannias første kvinnelige statsminister.

Hun trådde inn i statsministerrollen på tampen av den kalde krigen og ble USAs president Ronald Reagans nærmeste allierte.

Thatcher gikk inn i et turbulent tiår da hun ble statsminister i 1979 og fikk utfordringer som Falklandskrigen og nedgang i britisk økonomi i løpet av den første perioden.

Filmen kommer på norske kinoer 3. februar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.