Hopp til innhold

– Skummelt å spille «Jernkvinnen»

Meryl Streep avslører at det var en ekstrem utfordring å portrettere Margaret Thatcher i filmen « The Iron Lady», som har europeisk premiere i London onsdag kveld.

Streep som Thatcher
Foto: Scanpix

Meryl Streep på The Iron Lady Premiere i London

Meryl Streep stråler på premieren av The Iron Lady i London.

Foto: Jonathan Short / Ap

Hollywood-veteranen Meryl Streep avslører i et intervju med Associated Press at det var avskrekkende å spille rollen som Storbritannias første kvinnelige statsminister.

Rollen som Margaret Thatcher var en utfordring, selv for erfarne Streep, som har to Oscar-statuetter å vise for sitt skuespillertalent.

– Det var ekstremt skummelt fordi jeg er fra New Jersey. Men som en outsider, kjente jeg meg igjen i hennes situasjon, forteller Streep.

Brukte egne erfaringer i rolletolkningen

Streep forteller i intervjuet at erfaringer fra hennes eget liv hjalp henne å forstå utfordringene i Thatchers liv.

I 1970 tilbakte hun et semester som utvekslingsstudent ved Dartmouth College, et universitet som inntil 1972 var forbeholdt menn.

– Det var 60 kvinner og over 6000 menn. Et lite tilbakeblikk på den perioden av livet mitt og jeg hadde dermed de emosjonelle erfaringene jeg trengte for å spille rollen som Thatcher, sier Streep.

Skuespillerinnen har allerede blitt nominert for en Golden Globe og vil mest sannsynlig få sin 17. Oscar-nominasjon for rolletolkningen av Margaret Thatcher, skriver Ap.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kritikerrost og kraftig kritisert

Filmen følger det turbulente livet til «Jernkvinnen», gjenfortalt av en 86 år gammel Thatcher, som på sine eldre dager også sliter med demens.

Selv om Streep utelukkende har fått god kritikk for sin rolletolkning, har selve filmen blitt kritisert av både Thatchers fiender og allierte.

Kritikere mener filmens Thatcher er for sympatisk sammenlignet med den virkelige «Jernkvinnen». Hennes støttespillere misliker derimot at deres heltinne blir fremstilt som en skjør gammel kvinne med demens.

Thatcher satt med den politiske styringen under en turbulent periode i engelsk historie, men det er ikke det politiske dramaet som fanget interessen til Streep.

– Jeg var interessert i filmen, nettopp fordi den ikke fokuserer på det politiske aspektet ved livet hennes. Det er et dypt innblikk på livet, sier Streep.

Filmen kommer på norske kinoer 3. februar.

Kompromissløs kvinne

Margaret Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» for sin kompromissløse holdning under sin tid som Storbritannias første kvinnelige statsminister.

Hun trådde inn i statsministerrollen på tampen av den kalde krigen og ble USAs president Ronald Reagans nærmeste allierte.

Thatcher gikk inn i et turbulent tiår da hun ble statsminister i 1979 og fikk utfordringer som Falklandskrigen og nedgang i britisk økonomi i løpet av den første perioden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober