Hopp til innhold

Storyville

Storyville var en bydel i New Orleans.
Den ble snekra sammen i en fei på slutten av 1800tallet for å holde orden på prostitusjonen i byen.
Helt til 1917. Da fant en optimistisk marineminister, Josephus Daniels ut at han ville forby både kjønnsliv og sterk drikk i New Orleans.
Jazzmusikerne pakket instrumentene sine og dro nordover for å finne arbeid.

Storyville Photos, Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates, John Dewey, del 4

Blue books
En viss orden på prostitusjonen i USAs største havneby måtte man jo ha. Like ved de tyske og nederlandske kaianleggene, og senere i Storyville noterte man seg hvilke regler og rutiner som skulle gjelde for prostituerte og gjester. Størrelse på rommene, antall senger, en eller flere madrasser, og en rekke høflighetshensyn måtte observeres. Det hele ble samlet i blå bøker som var i omløp i red-light kvartalet, gjerne med mottoet til Hosebåndsordenen notert på første side:


«Order of the Garter: Honi Soit Qui Mal Y Pense (skamme seg den som tenker ille om dette)»

Men det var før Josephus Daniels fikk jobb som marineminister i USA. Daniels var demokrat, men problemet for demokratene var at de ikke appellerte til et digert segment av befolkningen som var rasister – og fryktet for en «neger-revolusjon.» For å fiske stemmer fant Daniels ut at han skulle lansere en demokratisk kampanje om den hvite manns overlegenhet ( White Supremacy ) Det virket. Demokratene vant presidentvalget.

Jazz
Jazzen begynte ikke i Storyville, men det er klart: Sjøfolk ut og inn av New Orleans, natteliv, damer og musikk må ha gjort inntrykk på mange unge matroser og førstereisgutter. For spesielt interesserte: Søk på Storyville Portraits og se hvem som tok i mot sjøfolk når de fikk landlov og hyre i lommene.

Borgermesteren i New Orleans, Martin Behrman protesterte mot myndighetene som ville stenge hele Storyville-kvartalet: «Dere kan forby prostitusjon, men dere kommer aldri til å klare å gjøre den upopulær»

Musikken
Knut Borge har plukket ut to klassikere til Studio Sokrates denne uken. Vi snakket forresten litt om jazzfestivalen i Molde, om de ungdommene som fant på at de skulle lage jazzfestival i den lille byen tidlig på sekstitallet visste hva Storyville var for noe den gang de kalte jazzklubben opp etter Storyville i New Orleans.

Verken Borge eller jeg vet noe om dét, men kanskje noen av dere som leser dette vet? De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: I thought I heard Buddy Bolden say - Jelly Roll Morton og Sidney Bechet
2: Body and Soul, Coleman Hawkins, 1939

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters