Hopp til innhold

Storyville

Storyville var en bydel i New Orleans.
Den ble snekra sammen i en fei på slutten av 1800tallet for å holde orden på prostitusjonen i byen.
Helt til 1917. Da fant en optimistisk marineminister, Josephus Daniels ut at han ville forby både kjønnsliv og sterk drikk i New Orleans.
Jazzmusikerne pakket instrumentene sine og dro nordover for å finne arbeid.

Storyville Photos, Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates, John Dewey, del 4

Blue books
En viss orden på prostitusjonen i USAs største havneby måtte man jo ha. Like ved de tyske og nederlandske kaianleggene, og senere i Storyville noterte man seg hvilke regler og rutiner som skulle gjelde for prostituerte og gjester. Størrelse på rommene, antall senger, en eller flere madrasser, og en rekke høflighetshensyn måtte observeres. Det hele ble samlet i blå bøker som var i omløp i red-light kvartalet, gjerne med mottoet til Hosebåndsordenen notert på første side:


«Order of the Garter: Honi Soit Qui Mal Y Pense (skamme seg den som tenker ille om dette)»

Men det var før Josephus Daniels fikk jobb som marineminister i USA. Daniels var demokrat, men problemet for demokratene var at de ikke appellerte til et digert segment av befolkningen som var rasister – og fryktet for en «neger-revolusjon.» For å fiske stemmer fant Daniels ut at han skulle lansere en demokratisk kampanje om den hvite manns overlegenhet ( White Supremacy ) Det virket. Demokratene vant presidentvalget.

Jazz
Jazzen begynte ikke i Storyville, men det er klart: Sjøfolk ut og inn av New Orleans, natteliv, damer og musikk må ha gjort inntrykk på mange unge matroser og førstereisgutter. For spesielt interesserte: Søk på Storyville Portraits og se hvem som tok i mot sjøfolk når de fikk landlov og hyre i lommene.

Borgermesteren i New Orleans, Martin Behrman protesterte mot myndighetene som ville stenge hele Storyville-kvartalet: «Dere kan forby prostitusjon, men dere kommer aldri til å klare å gjøre den upopulær»

Musikken
Knut Borge har plukket ut to klassikere til Studio Sokrates denne uken. Vi snakket forresten litt om jazzfestivalen i Molde, om de ungdommene som fant på at de skulle lage jazzfestival i den lille byen tidlig på sekstitallet visste hva Storyville var for noe den gang de kalte jazzklubben opp etter Storyville i New Orleans.

Verken Borge eller jeg vet noe om dét, men kanskje noen av dere som leser dette vet? De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: I thought I heard Buddy Bolden say - Jelly Roll Morton og Sidney Bechet
2: Body and Soul, Coleman Hawkins, 1939

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP