Hopp til innhold

Stor internasjonal interesse for piratdommen

Nyheten om dommen i Pirate Bay-saken spredde seg raskt seg til hele verden. CNN har saken høyt oppe på sine sider, og inviterer til debatt om piratvirksomhet på nett er en bra ting.

Pirate Bay-dommen utleveres i Stockholms tingsrätt fredag
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX

LES: Is online piracy a good thing?

Britiske BBC skriver at Pirate Bay-skipet er 'strandet, men ikke sunket'. På BBCs teknologiblogg dot.life skriver journalisten at han ikke tror det som skjedde med Napster vil skje med Pirate Bay.

LES: Pirate Bay beached but not sunk

Napster var et stor fildelingsnettsted for åtte år siden, men ble sterkt redusert etter rettsak mot dem

Også franske Le Monde har toppet med nyheter fra Stockholm Tingsrät i dag.

Bransjen fornøyd med dommen

Film- og musikkbransjen uttrykker glede etter dommen mot mennene bak Pirate Bay.

- Jeg er fornøyd med sommen. det er en viktig markering for Sverige å vise at vi ikke aksepterer denne oppførselen, sier Minique Wadsted, som representerer filmselskapene i Hollywood under rettsaken, til SVT .

- Dette er også en oppreisning til alle opphavsrettsinnehavere som har fått krenket sine rettigheter i alle disse årene, legger Wadsted til.

LES: Blir deprimert av dommen

- Bra for musikkbransjen

- Personene bak Pirate Bay har skapt en virksomhet som innebærer at de som skaper musikk og annen kultur ikke får betalt for sitt arbeide, sier administrerende direktør i TONO, Cato Strøm i en kommentar på TONOs nettsider.

LES: Lars Lillo støtter pirat-dommen

Han er fornøyd med dommen i dag, Han mener at dommen mot Pirate Bay viser at eksisterende lover har i seg teknologinøytralitet som gjør at opphavsrettskrenkelser kan slås ned på.

- Dette er helt uavhengig og på ingen måte i motsetning til det faktum at ny teknologi gir fantastiske muligheter for rettighetshaverne til å få sine verk ut til publikum mot betalig for det arbeid som ligger bak skapelse av musikk, film og litteratur, sier Strøm.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.