- Heller bensin på bålet

Reaksjonene er blandet etter dagens dom i rettssaken mot The Pirate Bay.

Pirate Bay-dommen utleveres i Stockholms tingsrätt fredag
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX

Thomas Gramstad i Elektronisk Forpost Norge (EFN) er for så vidt overrasket over utfallet av dagens domsavsigelse. Han mener at underholdningsindustrien med sitt søksmål heller bensin på bålet og at det er uklokt av dem å komme på kant med brukerne sine. NRK var hos han i det dommen blir offentliggjort.

EFN kaller seg selv en elektronisk borgerrettsorganisasjon.

Gramstad sier videre at selv om selv The Pirat Bay-siden legges ned, vil den helt sikkert gjenoppstå et annet sted eller i en annen form.

Aslak Borgersrud i hiphop-gruppa Gatas parlament derimot blir deprimert av dommen. Han mener musikkbransjen heller burde takke The Pirate Bay.

- De burde sende en kollektiv takk hvor de skriver "Takk for at dere viste oss hvordan vi kan dele musikk og film, og takk for at dere drifter verden fremover".

REAKSJONER FRA TILHENGERE AV DOMMEN:

Lars Lillo støtter pirat-dommen

Gatas Parlament la selv ut hele sitt album "Kidsa har alltid rett" til nedlasting på nettopp Pirate Bay.

Gatas parlament

Elling Borgersrud, Martin Raknerud og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Foto: Rune Bendiksen

LES:

Gatas pirater

Borgersrud synes dommen er urettferdig og deprimerende, og kommenterer at platebransjen nå har fått sin gjeng med syndebukker.

- Vi får håpe at rettsaken tar så lang tid at historien frikjenner dem underveis. For ingen kan være i tvil om at historien vil frikjenne dem. Det er helt åpenbart at man om 20 år vil se på The Pirate Bay som teknologiske pioneerer. De er helter, ikke skurker.

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK