NRK Meny
Normal

Stor feiring av Pondus' 20-årsjubileum

Norges aller største tegneseriesuksess gjennom tidene inviterer til fest.

Frode Øverli

PONDUS: Frode Øverlis tegneserie er en av Norges mest populære tegneserier.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Frode Øverlis Pondus feirer i disse dager sitt 20-årsjubileum på Oscarsborg festning. Pondus-fansen kan få oppleve en stor utstilling med det Øverli selv anser som sine beste striper.

Det er ikke bare originale Pondus-striper fansen kan få se. Flere av Øverlis tegneseriekollegaer er også med på å hedre tegneserieskaperen med å stille ut striper som tidligere har dukket opp i bladet.

Spennende og lærerikt

Frode Øverli forteller til NRK at tiden som Pondus-skaper har vært veldig spennende, og at jobben har lært han mye som tegneserieskaper.

– Jeg hadde jobbet med tegneserier i ti år, men det var først etter at stripen ble publisert i Dagbladet at det virkelig tok av. Jeg hadde satset nesten alt på Pondus, og det å se at det fikk innpass i avisen var veldig givende.

Øverli tror at hemmeligheten bak suksessen med Pondus er at veldig mange kan kjenne seg igjen i karakterene.

– Mye av det som skjer i Pondus kan man nok oppleve i sitt eget liv, men selvfølgelig også vridd til noe leserne forhåpentligvis synes er morsomt å lese om.

Det har vært viktig for Øverli at karakterene i Pondus forandrer seg.

– Med en stripeserie som skal gå i en viss tid er det viktig at det skjer nye ting, sånn at serien holder seg interessant både for meg og leserne, så dette har vært et bevisst grep for å holde det levende.

Har vært en stor inspirasjonskilde

For Nils Axle Kanten har Frode Øverli og Pondus betydd svært mye. Han forteller at da Pondus åpnet en ny verden for han.

– Pondus ble for meg den første norske stripa jeg virkelig måtte følge med på. Det var en ny type humor som var litt tøffere enn de vanlige amerikanske stripene som stod på trykk i avisene. Pondus var røffere i kantene, mer usensurert.

Nils Axle Kanten

TAKKER ØVERLI: Tegneserieskaper Nils Axle Kanten forteller at Pondus var en av grunnene til at han ønsket å skape sin egen tegneserie.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Pondus banet vei for Kantens egen tegneserie «Hjalmar» forklarer han.

– Stilen appellerte til meg. Han tegnet viltert og kult, jeg ble inspirert av at man kunne lage striper på den måten der.

Jubileumsfeiringen finner sted på Oscarsborg festning fra 13. juni til 31. august.