Stoltenberg: – Skal aldri si at man har gjort nok

I helgens episode av «Da vi styrte landet» handler det om Jens Stoltenbergs to perioder som statsminister. – En politiker skal aldri si at man er fornøyd eller at man har gjort nok, sier han.

I helgens episode av «Da vi styrte landet» handler det om Jens Stoltenbergs to perioder som statsminister. – En politiker skal aldri si at man er fornøyd eller at man har gjort nok, sier han.

STOLT, MEN IKKE FORNØYD: Jens Stoltenberg mener alle rundt bordet bør være stolte av det de har fått til mens de satt ved makten.

Jens Stoltenberg var statsminister i tilsammen ti år, med en periode fra 2000 til 2001, og igjen fra 2005 til 2013. Nå er han generalsekretær i NATO.

I programmet «Da vi styrte landet» samles seks tidligere statsministre rundt middagsbordet, for å snakke om sin tid i regjering.

I helgens episode, møter han blant andre Torbjørn Jagland (AP), som var statsminister fra 1996 til 1997. Jagland spør Stoltenberg om landets inntekter i perioden han var i regjering.

– Kan jeg komme med et spørsmål, så det ikke blir for idyllisk her? Du hadde jo flertall på Stortinget, og i de åtte årene har vel inntektene til landet aldri vært større. Jeg synes det er et tankekors at landet har blitt rikere og rikere, mens vi samtidig har fått en underklasse som vi ikke helt har visst hvordan vi skulle gjøre noe for, sier Jagland.

Stoltenberg svarer at man som politiker aldri skal si at man er fornøyd eller at man har gjort nok. Han trekker frem et svensk slagord: stolt, men ikke fornøyd, og sier at alle rundt bordet burde være stolte av det de har fått til.

– Vi må jo være stolte av å ha vært ledere i et land som tross alt har greid seg bedre enn de aller fleste land i verden, og som har greid å forvalte store inntekter fra olje og gass bedre enn så godt som noe annet land i verdenshistorien, sier han.

– Oljeformuen forvaltet godt

Rundt bordet møter han også Kjell Magne Bondevik (Krf), som tok over stafettpinnen etter valgnederlaget til Arbeiderpartiet i 2001. Han gir Stoltenberg ros.

– Hvis jeg skal få gi deg honnør, så synes jeg handlingsregelen var veldig bra, sier han.

Handlingsregelen ble satt for å hindre at det skulle brukes for mye av oljepengene i statsbudsjettet. Kåre Willoch som var statsminister fra 1981 til 1986, er også med i helgens program. Han synes handlingsregelen burde vært satt til en lavere prosent.

– Veldig bra! Men det var feil å sette den til fire prosent, og det er litt synd at du motarbeidet at den gikk ned til tre prosent, sier han.

Jagland mener oljeformuen har blitt forvaltet godt.

– Men når vi ser på dette i perspektiv, er det jo helt utrolig hva norske politikere har klart sammen, å forvalte denne oljeformuen på en så god måte, alle partier har jo æren for det, sier han.

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP