NRK Meny
Normal

Stjernebilder

Nå som det er mørkt om kveldene er det fint å se opp på den flotte stjernehimmelen og speide etter kjente stjernebilder.

Stjernehimmel
Foto: Grafikk: York Films of England

Astronomi er en eldgammel vitenskap. Menneskene har alltid prøvd å finne et system i virvaret av lys på himmelen. Den forandrer seg fra natt til natt, og fra sted til sted.

I denne videoen får du se mange kjente stjernebilder, blant andre Orions belte og Karlsvogna.

SE VIDEO: StjernehimmelenLES: Hvorfor er verdensrommet så mørkt når stjernene lyser hele tiden?Her kan du besøke lenker til steder der du kan lære mer om stjernehimmelen.

Lenke til NTNU/stjernebilder

Lenke til Wikipedia/Stjernebilder

Lenke til Astronomi.no

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: