Stjernebilder

Nå som det er mørkt om kveldene er det fint å se opp på den flotte stjernehimmelen og speide etter kjente stjernebilder.

Stjernehimmel
Foto: Grafikk: York Films of England

Astronomi er en eldgammel vitenskap. Menneskene har alltid prøvd å finne et system i virvaret av lys på himmelen. Den forandrer seg fra natt til natt, og fra sted til sted.

I denne videoen får du se mange kjente stjernebilder, blant andre Orions belte og Karlsvogna.

SE VIDEO: StjernehimmelenLES: Hvorfor er verdensrommet så mørkt når stjernene lyser hele tiden?Her kan du besøke lenker til steder der du kan lære mer om stjernehimmelen.

Lenke til NTNU/stjernebilder

Lenke til Wikipedia/Stjernebilder

Lenke til Astronomi.no

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix