Hopp til innhold

Staten vil ha 22 millioner kroner mer fra Westerdals

Kunnskapsdepartementet varsler et krav på nærmere 22 millioner kroner fra Westerdals. Kravet kommer i tillegg til de 63 millionene departementet allerede har krevd tilbake.

Westerdals i Oslo

MÅ BETALE: Kunnskapsdepartementet har alt krevd 63 millioner kroner tilbakebetalt fra høyskolen Westerdals i Oslo. Nå vil de ha ytterligere 22 millioner.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Bakgrunnen for det nye kravet er at Kunnskapsdepartementet mener at høyskolen Westerdals har fått tilskudd til studier uten godkjenning.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

KREVER PENGER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her før høringen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om statstilskudd til høyskolen Westerdals.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

− Vi ser alvorlig på dette. Det er bare godkjente utdanningstilbud som gir rett til statstilskudd, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fredag.

Det er statstilskudd til studiene Prosjektleder kultur fra høsten 2006 til og med våren 2014 som departementet mener er urettmessig utbetalt.

– Vi mener at skolen har gitt uriktige opplysninger til myndighetene, og på den måten fått utbetalt urettmessig statstilskudd. Det er pengene vi nå varsler at vi vil ha tilbake, sier Røe Isaksen.

Den gang var det et studietilbud på Film og TV-akademiet. Skolen har byttet navn flere ganger, og er i dag en del av Westerdals – Oslo School of Arts, Communication and Technology.

Tidligere har kunnskapsdepartementet krevd tilbake statstilskudd som ble utbetalt for studiene Film og tv, Studio 3D og Scenografi og event.

Ifølge pressemeldingen har Westerdals nå tre uker på seg for å gi sitt tilsvar, før departementet vil fatte et endelig vedtak om tilbakebetaling.

Kommunikasjonssjef i Westerdals, Vibecke Osfoss, skriver dette i en e-post til NRK:

– Vi har i ettermiddag mottatt forvarsel om vedtak knyttet til denne saken. Det er et omfattende materiale, som vi trenger tid til å sette oss inn i, og vi skal ha en gjennomgang med vår juridiske rådgivere før vi kan si noe om videre prosess.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober