Stadig mer streaming

Vi streamer stadig mer musikk, mens salget av cd-plater og nedlastet musikk går ned.

Spotify
Foto: Colourbox/NRK

Musikk på mobiltelefonen blir stadig mer populært

Musikk, også på mobiltelefonen blir stadig mer populært, og da spesielt gjennom streaming-tjenester.

Foto: VALERY HACHE / AFP
Per Einar Dybvik, Aspiro

Per Einar Dybvik sier at streamingtjenestene vokser fort.

Foto: Aspiro

Lovlige streamingtjenester for musikk på nettet er med på å ta livet av ulovlig nedlasting av musikk. I tillegg øker tiden vi lytter til musikk, viser en ny undersøkelse.

Kjøper mindre nedlasting

De offisielle tallene fra Ifpi Norge viser at det fysiske musiksalget i juni gikk ned med 15 prosent i forhold til samme tid i fjor. Også lovlig kjøp av musikk ved nedlasting gikk ned med 11 prosent i samme periode. Den samme tendensen holder seg også i juli.

Dette stemmer også godt med tallene som kommer fram i en ny undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Aspiro, om norske nettvaner.

I studien sier 68 prosent av de spurte at de hører mer på musikk etter at de begynte å bruke streamingtjenester. 72 prosent sier de ofte også oppdager ny musikk de aldri tidligere hadde hørt.

Slutter med ulovlig nedlasting

- Disse resultatene er et tegn på at streaming både øker det totale musikkforbruket og gir et større tilfang av musikk til forbrukerne, sier Per Einar Dybvik i Aspiro Music i en pressemelding.

Undersøkelsen sier også at over 50 prosent av de spurte har sluttet med ulovlig nedlasting etter at de fikk tilgang til streamingtjenester.

- Det er naturlig at musikkvanene våre endres når vi får enkel tilgang til millioner av låter. Streaming vokser fort og denne undersøkelsen viser at tjenestene får folk til å høre på mer musikk enn tidligere.

Overraskende kjønnsforskjell

Det er imidlertid en overraskende kjønnsforskjell i tallene.

Undersøkelsen viser at 43 prosent av mennene og bare 19 prosent av kvinnene hadde brukt streaming. Hele 28 prosent av kvinnene visste ikke hva streaming var, mens det samme tallene for menn var 14 prosent.

Kulturstrøm

 • Ny skeiv samisk organisasjon

  I går ble det etablert en ny skeiv samisk organisasjon. Garmeres – Queer Sami Organisation er en organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrenser, og skal jobbe for skeive samers rettigheter. Garmeres er sørsamisk for stolt.

  Garmeres skeive samer
  Foto: Stina Aletta Aikio
 • «The Cars»-vokalist funnet død

  Ric Ocasek, mest kjent som vokalisten i bandet «The Cars», er blitt funnet død i leiligheten sin på Manhattan. Det opplyser politiet i New York til nyhetsbyrået AP. Det skal ikke være noen tegn til at 75-åringen ble utsatt for noe kriminelt.

  Ric Ocasek
  Foto: Richard Shotwell / Richard Shotwell/Scanpix