NRK Meny
Normal

Spott og sammensvergelser

Hos ellers sky og fredsommelige mennesker kan følelsen av å bli hånet og trakassert slå ut i plutselig kjefting og raseriutbrudd, ja til og med i grusomme handlinger.

Paul Rubens: Titanene styrtes, ca 1638
Foto: Wikipedia

HØR: Filosofi som lindring og trøst, del 7. 26. mai, 2007

Dette er lett å oppdage blant bilister. Enkelte ganger kan en kjøretur oppleves som en eneste stor sammensvergelse. Tusen andre bilister, syklister og fotgjengere og bussjåfører har i all hemmelighet gått sammen om et eneste stort prosjekt: Å gjøre min kjøretur hjemmefra og til nærmeste kjøpesenter til et helvete.

Fristelsen til å tro i fullt alvor på en slik sammensvergelse er (dessverre) svært nærliggende, det tror jeg vi alle vet. Men hva er det som egentlig foregår når en ellers stillfaren og lavmælt person plutselig fråder om kjeften fordi sukkerskåla faller på kjøkkengulvet. Det må være et misforhold mellom våre tanker og forventninger til virkeligheten – og virkelighetens egenart.

Må det være slik?

Allain De Botton diskuterer i boka ”Filosofi som lindring og trøst” hva det kommer av at vi tilskriver omgivelsene våre – og tingene i verden en ”egenvilje” som til tider har til hensikt å drive oss fra forstanden. Botton antar at det er spørsmålet, eller mistanken ”må det være slik” som avstedkommer forfølgelsesvanviddet

Men mistanken ”må det være slik?” bringer oss også framover i vitenskap og forskning. Den skeptiske undringen får oss til å lete etter tingenes vesen, sykdommers opprinnelse, vingeslagets egenskaper og så videre. Disse åndsevnene som leter så iherdig og uopphørlig etter alternativer er blant juvelene i menneskets egenskapsarsenal.

Seneca

Seneca mener at trikset ligger i å lære seg å skille mellom den delen av virkeligheten som vi kan forandre med våre evner og vår higen – og den del av virkeligheten vi ikke kan gjøre noe med i det hele tatt. For av og til er det slik at vi rolig må godta at verden er og blir på denne måten.

Han bruker et bilde med en hund som er bundet til en kjerre. Når kjerra settes i bevegelse følger hunden med – enten han vil eller ikke. Men det er helt klart mye enklere og bedre for bikkja dersom den setter seg i bevegelse og småspringer etter kjerra (skjebnen). Lindringen ligger altså i å bøye seg og innrette seg etter det som er overmakten.

Musikken:

To nye av av Lesters læregutter i dag: Brew Moore og Bill Perkins - og som vanlig: Spørsmål, innspill og kommentarer? Send en e-post til Studio Sokrates

1: Fools Rush In - Brew Moore Quintet

2: Easy Living - Bill Perkins

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller