Hopp til innhold

Kontroll på tilværelsen

Regjerende olympisk mester og spydkaster Andreas Thorkildsen er en hardbarka spillentusiast.

Andreas Thorkildsen
Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Tiden da den stereotypiske spillnerden var en blek og utrent guttunge er for lengst forbi. I dag snakkes det heller sjelden om spillnerder, men desto oftere om «gamere», og Andreas Thorkildsen er en av dem. Når han ikke er ute på treningsleir eller deltar på friidrettsarrangementer, inntar han virtuelle landskap fra godstolen hjemme i stua.

- Ja, jeg er helt klart en gamer, sier han rett etter han har blitt skutt og drept, riktig nok i et dataspill.

Menig Thorkildsen

Andreas har lagt ned utallige timer i den virtuelle krigssonen som befinner seg i det moderne skytespillet Call of Duty 4. Et spill som kan forvandle selv en kjent idrettsutøver til en blodtørstig soldat.

- Det er favorittspillet mitt for tiden. Jeg spiller ganske mye, flere timer hver dag og som oftest på nett, forteller han.

Selv om han er en ihuga spillentusiast er han først og fremst en spydkaster. Derfor er det ingen tvil om hvilken lidenskap han har mest glede av.

- Spydkast er vanskeligere enn å dominere i Call of Duty 4. Begge deler er utrolig moro, men det er en større glede å gjøre det bra i spyd, forteller Andreas.

- Spilling er bra for ryggen

Før han setter seg ned og spiller, har han allerede gjennomført sin daglige treningsrutine fra klokken ti til to for å holde kroppen i topp fysisk form. Kombinasjonen mellom trening og spilling blir heldigvis aldri et problem.

- Siden jeg trener på formiddagen og spiller mye på kveldene etter trening er det ganske lett å kombinere.

I fjor slet han hele sesongen med en vond rygg, men skal vi tro Andreas hadde ikke de timelange spilløktene foran tv-en skyld i den vonde ryggen.

- Faktisk er det veldig bra for ryggen min å spille fordi jeg ligger nede mens jeg spiller, sier han.

Når plikten kaller

Det er når han ligger godt plantet i sengen foran tv-en på soverommet, med et krigsspill svivende i spillmaskinen, og han inntar en rolle som kamuflert snikskytter, at Thorkildsen er i sitt rette element på hjemmebane.

I rollen som snikskytter har han drept tusenvis av fiender over Internett, og ofte treffer skuddene også egne lagkamerater. Til tross for at uttallige spillere rundt om i verden har møtt Thorkildsens vrede, har han selv blitt drept minst like mange ganger, og det er ikke særlig gøy å dø.

- Det hender at jeg blir litt sur når jeg spiller, men da pleier jeg å skru av konsollen og ta meg en pause, sier han og forteller at sinnet hans ikke har noen ødelagte spillkontrollere på samvittigheten.

Call of Duty 4

Det er under forhold som dette Thorkildsen oppholder seg på fritiden.

Veien via Commodore 64

Sørlandsguttens lidenskap for spill og spyd ble dyrket frem tidlig i barndommen. Han begynte med spydkast som elleveåring og fulgte dermed i sin fars fotspor, mens spillinteressen og hans første møte med dataspill kom med 80-tallets store spillmaskin Commodore 64. En favoritt hos flere av dagens spillnostalgikere.

På spørsmål om hvilken spillmaskin som har gledet ham mest, får han riktig nok problemer med å nevne bare én maskin.

- Amiga 500, PSP, Playstation, PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, Gameboy, Gameboy Advance og Nintendo, ramser han opp.

I dag er han stolt eier av både Playstation 3 og Xbox 360, takket være hans gavmilde kjæreste, hekkeløper Christina Vukicevic. Hun deler ikke hans store interesse for spill, men er gjerne tilskuer.

Ikke overraskende ga kjærestegavene mersmak og har resultert i flere spill i samlingen. De største spillfavorittene er skytespillet Gears of War og skatespillet Tony Hawk. I Gears of War har Thorkildsen løpt mange virtuelle mil med blod smørt over en motorsag, mens han i Tony Hawk har brukt flerfoldige timer på å lære seg å trikse med skateboard.

- En sosial og artig spiller

Når han er hjemme spiller han som regel over Internett med andre norske spillere. De beskriver ham som en sosial kar som bidrar med godt humør, så lenge han spiller bra. Hvis han har formen inne kan en sørlandspreget latter og uskyldig håning høres på pratekanalen, hvor spillerne snakker med hverandre under slagene.

Han blir beskrevet som en dyktig spiller, men får kritikk for ikke å ta så mange taktiske hensyn til lagkameratene. At han liker å skyte på dem forklarer kanskje situasjonen.

- Jeg er jevnt over en aggressiv spiller, men jeg prøver å tilpasse stilen litt etter hvordan det går og hvilket brett jeg spiller på, sier han om sin egen spillestil.

Forhåpentligvis får vi med en Xbox 360 til Beijing, da kommer jeg nok til å spille mye.

Andreas Thorkildsen

Jakter ny gullmedalje

For tiden er Thorkildsen på treningsleir i Dubai, som en del av oppladningen til sommerens olympiske leker. Under slike treningsleirer blir det lite «gaming» for den ellers spilleglade nordmannen, og slike opphold gjør ham selvsagt litt rusten når han returnerer til det virtuelle slagfeltet.

Han kan få et lengre spillopphold når sommer-OL i Beijing går av stabelen i august, da skal Andreas ut for å forsvare OL-gullet fra Athen. Men selv håper han på å unngå en lengre spillpause, og satser på at han kan koble av under sommerlekene på den måten Andreas Thorkildsen pleier å koble av.

- Forhåpentligvis får vi med en Xbox 360 til Beijing, da kommer jeg nok til å spille mye, sier Thorkildsen.

Kulturstrøm