Spill etter egne regler

Nordmenn elsker kunnskapsspill og å krangle om spillreglene. Men det er lov å lage egne regler til alle spill.

Nordmenn elsker å krangle om spillregler
Foto: Berit Keilen / Scanpix

- Uansett spill er det alltid viktig å bli enige om reglene på forhånd, sier Beate Nilsen, produktsjef i Egmont.

Ønsker ikke skilsmisse

- Vi ønsker ikke at våre spill skal føre til skillsmisse, men vi vet at det å sette seg ned med et helt vanlig familiespill kan føre til heftige krangler, sier Nilsen.

Hun legger til at det er vanlig (og helt lovlig) å lage sine egne regler for alle spill.

- Regler som følger med spillet er bare veiledende, man trenger ikke følge dem. Noen synes sikkert spillene er litt kjedelige, og da finnes det mange ulike varianter av helt tradisjonelle spill, forklarer Nilsen.

Hopper over tårn

- Det store spørsmålet når det gjelder Ludo er hvorvidt man kan hoppe over tårn, men det står det ingenting om i reglene - rett og slett fordi det finnes så mange forskjellige regler. Man kan uansett ikke flytte tårn, sier Nilsen.

Hun tror Ludo fremdeles vil holde stand som et av de mest populære spillene i Norge, selv om vi her i landet er veldig glad i kunnskapsspill.

Kan man hoppe over tårn? Hør prat om Ludo-regler her

Kulturstrøm

 • Fullt hus på Munchmuseet

  Det var, ikke overraskende, fullt hus hele helgen på det nye Munchmuseet i Oslo. Da de 15.000 billettene ble sluppet, ble de revet bort på noen få timer, opplyser Munchmuseet til NRK.

  – De 15.000 var besøkende til utstillingene, men det var langt flere innom i resepsjonsområdet og på kafeen og i restauranten, sier presseansvarlig Maren Lindeberg.

  Også i tiden som kommer må folk kjøpe inngangsbillett på forhånd, enten på nettet eller i museumsbutikken.

  – Folk må velge tidspunkt for besøket, men når de først har kommet inn kan de bli så lenge de vil, sier Lindeberg. Hun sier det er forhåndsbestilt drøyt 14.800 billetter til utstillingene og arrangementer ut året.

  Munch-museet i Bjørvika
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK
 • Musikalske bølger i Pirbadet

  Til helgen blir det opera i Pirbadet i Trondheim. Som de sier selv: Det blir musikalske plask, lidenskap og sterke følelser når Trondheim Symfoniske Operakor, pianister og en heftig perkusjonsrekke fremfører Carl Orffs «Carmina Burana» i badeanlegget lørdag og søndag.

  Opera i Pirbadet, Trondheim
  Foto: TSO
 • I kveld avdukes sædcella i Stange

  I kveld blir det offisiell avduking av den berømte sædcelle-skulpturen «Seeding» ved pendlerparkeringa ved E6 i Uthuskrysset i Stange.

  Skulpturen er 11 meter høy og er symbol på landbrukets betydning i Stange og at kommunen har avlsstasjonen Geno.

  Det var lenge strid om plassering av skulpturen.

  Men klokka 18.00 i kveld avdukes skulpturen.